Szentgyörgyi palacsinta (Szentgyörgyhegyi palacsinta)



Hozzávalók:
14 darab hagyományos módon sütött, de szándékosan egy kicsit vastagabb palacsinta
a diókrémhez:
2,5 dl tej, 15 dkg porcukor, 25 dkg darált dió, 5 dkg mazsola, fél citrom reszelt sárga héja, 1 evőkanál rum
a tál kikenéséhez: 2 dkg vaj
a vaníliamártáshoz, amiben a palacsinta sül:
5,5 dl tej, 5 tojássárgája, 1 csomag (40 gramm) főzni való vanília ízű pudingpor, 2 púpozott evőkanál (5 dkg) kristálycukor
a habhoz a tetejére:
5 tojásfehérje, 15 dkg kristálycukor, kb. 2 evőkanál porcukor
a tálaláshoz való muskotályos mártáshoz:
3,5 dl muskotályos bor, 2 dl főzőtejszín, 1 dl tej, 1 csomag (40 gramm) főzni való vanília ízű pudingpor, 2-3 evőkanál kristálycukor
a díszítéshez:
maréknyi vékony lapocskákra vágott mandula, 0,5 dl rum, 2-3 evőkanál mazsola

1. A diókrémhez a tejet a porcukorral fölforraljuk. A diót beleszórjuk, elkeverjük, a tűzről levéve a mazsolát belekeverjük. A jól megmosott citrom reszelt sárga héjával és a rummal ízesítjük. Hűlni hagyjuk.
2. Egy 20 x 20 centis tűzálló tálat vagy 22-23 centi átmérőjű tortakarikát kivajazunk, és 2 palacsintával kibéleljük az alját. A többi palacsintát a diókrémmel megkenjük úgy, hogy körben jó ujjnyi rész szabadon maradjon. Mindkét oldalukat bő ujjnyi szélességben a közepe felé visszahajtjuk, majd föltekerjük.
Mindet 3-3 részre vágjuk, és szorosan egymás mellé az üres palacsintával bélelt tűzálló tálba állítgatjuk.
3. Vaníliamártást főzünk, amiben majd a palacsintarakottas sül. 1 deci tejet a tojások sárgájával, a pudingporral és a cukorral simára keverünk. A többi, forrásban lévő tejhez öntjük, szüntelenül keverve sűrűre főzzük, majd egyenletesen a palacsintarakottasra simítjuk. A tál alját egy kicsit az asztalhoz ütögetjük, hogy a vaníliakrémből egy kevés a palacsinták közé is befolyjon belőle.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 16-18 percig sütjük, pontosabban addig, míg a krém egy részét a palacsinta magába szívja, a többi pedig megszilárdul rajta. Ezalatt a tojásfehérjét vízgőzre téve 45-50 ºC-ra melegítjük, és kemény habbá verjük, a vége felé több részletben hozzáadjuk a kétféle cukrot is. Habkártyával egyenletesen a sült palacsintarakottasra simítjuk, és vékony rétegben megszórjuk porcukorral. Visszatoljuk a sütőbe, aminek közben kb. 40 ºC-kal visszavettük a hőmérsékletét. Nagyjából 20 percig így sütjük, majd a sütőt elzárjuk, ajtaját résnyire kinyitjuk, és 15 percig így szárítjuk még a habot a palacsintán.
5. Közben a borból a tejszínnel és a pudingporral, a cukorral ízesítve közepesen sűrű mártást főzünk.
6. Tálaláskor a még meleg palacsintarakottast nagyobb kockákra vágjuk, tányérra rakjuk, a muskotályos mártással körülöntjük. Díszítésképpen vékony lapocskákra vágott pirított mandulával és rumban fölpuhított mazsolával is megszórhatjuk.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra + a palacsinta sütése
Egy adag: 661 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.