Karamellás busófánk (baranyai busófánk (szalagos farsangi fánk karamellmártással)

Karamellás busófánk (baranyai busófánk)

Hozzávalók
a tésztához:
kb. 3,5 dl tej, 1 evőkanál (20 gr.) kristálycukor, 3 dkg élesztő, kb. 60 dkg finomliszt (a fele rétesliszt is lehet), 1 kiskanál (12 gr.) só, 6 dkg vaníliás cukor, 2 citrom (lehet narancs is), 4 tojássárgája, 0,3 dl rum, 8 dkg vaj vagy sütőmargarin
a formáláshoz és a sütéshez:
bő olaj
a karamellmártáshoz:
20 dkg kristálycukor, 3 dl tej, 1 kiskanál finomliszt, 2 dl főzőtejszín

1. A tejet meglangyosítjuk, 1-2 decit kimerünk belőle, a cukrot belekeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk, 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, -egy keveset kiveszünk belőle -, a sóval és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. Az alaposan megmosott citrom héját belereszeljük. A közepét kimélyítjük, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és a rumot ráöntjük, a tojások sárgáját beleütjük. 8-10 perc alatt jó hólyagosra bedagasztjuk, a vége felé két részletben beledolgozzuk az olvasztott, de nem meleg vajat is, a félretett liszttel beállítjuk a megfelelő állagát. Akkor jó, ha kissé lágy tészta lesz belőle, és nem kell megijedni attól, hogy nem válik el teljesen a tál falától.
2. Letakarva, langyos helyen kb.40 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ezalatt megfőzzük hozzá a mártást.
3. Ehhez a cukrot lábasba szórjuk, kevergetve világosbarnára karamellizáljuk, majd a tejet ráöntjük. Ekkor a cukor hirtelen darabokba összeáll, de ez nem jelent hibát, 5-6 percnyi forralással elolvad a tejben. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, a cukros tejet ezzel sűrítjük, épp csak 1 percig forraljuk, a tűzről lehúzzuk.
4. A megkelt tésztát meglisztezett gyúrólapra borítjuk, ellapítjuk, majd egy ugyancsak megolajozott, 6-7 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, 22-24 darab lesz belőle. Letakarva, meleg helyen újabb 25-30 percig kelesztjük.
5. Végül az egyik oldalukat középen kissé benyomjuk – ez a részük kerül alulra –, majd közepesen forró olajba rakjuk. Az edényt lefödjük, és a tésztát közepes lángon 1,5-2 percig így sütjük. Ezután a fedőt leemeljük, a fánkokat villával alányúlva megfordítjuk, és körülbelül 1,5 percig fedő nélkül tovább sütjük. Így a sütés elején keletkező gőz elillan, a fánkok följebb emelkednek, s ettől az oldalukon körben világosabb csík marad, azaz „szalagosak” lesznek. (Az eredeti recept szerint a fánkoknak ebben az esetben nem kell szalagosnak lenniük, és a közepüket sem kell bemélyíteni,inkább pufókabb formájúakat süssünk.) A kész fánkokat szalvétára szedve lecsöpögtetjük.
6. Forrón tálaljuk, a még langyos karamellmártást pedig csak az utolsó pillanatban öntjük köré.

Jó tanács
– Fontos, hogy a sütésre nagyon ügyeljünk, mert ha a fánk hirtelen sül, belül nyers marad, ha pedig lassan, akkor élvezhetetlenül megszívja magát olajjal. Célszerű ezért sütés előtt egy kis darabot lecsippenteni a tésztából, az olajba tenni, így ellenőrizhetjük legkönnyebben, hogy mikor jó.
– A tészta dagasztásánál megmaradt tojásfehérjét kókuszos resztelt készítéséhez (receptjét lásd külön) vagy rántott hús panírozásához használhatjuk el.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy adag: 699 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.