Főtt marha mártásokkal


Hozzávalók:
4 főre 60-70 deka marhahúst számítva a főfogásnak, hagyományos módon húslevest főzünk, amiből a húst kiemeljük, fölszeleteljük, és különféle meleg mártásokkal tálaljuk. Utóbbiak között vannak olyanok, melyek készítéséhez a leszűrt levesből is használunk. Általában a marhafartőt vagy fehérpecsenyét szokás a levesbe főzni, de ezek kissé szárazak, talán a lábszár a „legszaftosabb” hozzá, annak ellenére, hogy ettől a leves kicsit zsírosabb lesz. Bármelyik húsrészből is készüljön, tálaláskor a rostjaira merőlegesen fölszeleteljük, a forró mártással leöntjük. Sós burgonya illik hozzá köretnek. Leginkább alma-, fokhagy-ma-, kapor-, meggy-, torma- és uborkamártást szokás kínálni hozzá (leírásukat lásd a mártások című fejezetnél)