Tócsni (lapcsánka, görhöny)

Tócsni (lapcsánka, görhöny)
Hozzávalók:
10 közepes szem (1,45 kg) burgonya (tisztítva 1,25 kg), kb. 20 dkg finomliszt (egészségesebb ha teljes őrlésű búzaliszt azaz Graham-liszt), 3 tojás, kb. 1 csapott evőkanál só, fél kiskanál őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál őrölt kömény, fél-fél csokor petrezselyem és metélőhagyma
a sütéshez:
kb. 10 evőkanál olaj
a tálaláshoz:
1 nagy pohár (450 gramm) tejföl, só, őrölt fekete bors, 2-3 gerezd fokhagyma

1. A burgonyát megtisztítjuk, majd a reszelő kis lyukú oldalán át, amin a sajtot is szokás, lereszeljük. A liszttel és a tojásokkal nyomban összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, a köménnyel, a finomra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával fűszerezzük. (A lepény ízesítése ízlés dolga: van aki csak sót tesz bele.)
2. Egy nagyobb serpenyőben 2-3 evőkanál olajat forrósítunk. A krumplis masszából egy kis merőkanálnyi belerakunk, és a merőkanál aljával kb. 1 centi vastag kerek lappá elkenegetjük. Még 2-3 hasonló lepénykét formálunk, attól függően, mennyi fér egyszerre a serpenyőbe. Nem egészen közepes lángon 4-5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és megsütjük a másik oldalukat is. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Ebből a mennyiségből 18-20 tócsnink lesz.
3. A tejfölt enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. Tálaláskor a meleg krumplilepényeket ezzel kenheti meg, aki szereti.

Jó tanács
– Tócsni sütésére a tükörtojássütő (talkedlisütő) a legalkalmasabb.
– Őreg krumpliból készítsük, az újburgonya nem igazán jó hozzá.

6 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 630 kcal