Szójával töltött cukkini


Hozzávalók:
15 dkg szójagranulátum, 1 csapott evőkanál ételízesítő por, 2 nagyobb, egyenként kb. 40 dkg-os cukkini, fél citrom, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 csokor petrezselyem, néhány levél bazsalikom, 1 tojás, 10 dkg reszelt ementáli sajt
a tálaláshoz:
4-5 dl tejföl

1. A szójagranulátomot tálba tesszük, annyi langyos vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Az ételízesítővel fűszerezzük, és kb. 20 percig duzzadni hagyjuk.
2. A cukkiniket megmossuk, majd miután végeiket lecsaptuk, törzsüket lapjában kettévágjuk. Belsejüket karalábévájóval úgy kaparjuk ki, hogy 1 centi vastag faluk maradjon. Ezután a „cukkinicsónakokat” citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljanak. A cukkiniforgácsot fölaprítjuk.
3. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd egy serpenyőben 3 evőkanál megforrósított olajon együtt megfonnyasztjuk. Az apró cukkinivel tovább pirítjuk, majd 2-3 perc múlva a tűzről lehúzzuk. A kinyomkodott szójagranulátumot hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított zöldfűszerekkel meg a tojással összedolgozzuk.
4. Egyenletesen a cukkinik üregébe púpozzuk, amiket a maradék olajjal kikent tepsibe rakosgatunk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 20 percig sütjük. Ekkor a reszelt sajttal behintjük, és további 10 percig sütjük. Tejföllel meglocsolva kínáljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra + a szója áztatása
Egy adag: 542 kcal • fehérje: 33,7 gramm • zsír: 39,9 gramm • szénhidrát: 11,6 gramm • rost: 3,2 gramm • koleszterin: 168 milligramm

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.