Székelykáposzta székely módra – készítette Sziráky Edit

Székelykáposzta székely módra  -  készítette Sziráky Edit
Hozzávalók:
1,5 kg házi savanyú káposzta, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, 1 kiskanál szárított borsikafű, 1 kg sertéscomb, 1 húsos tévépaprika, őrölt fekete bors, kb. 50 dkg füstölt sonka, só
a tálaláshoz:
tejföl

1. A savanyú káposztát megkóstoljuk, ha túl sósnak találjuk, bő hideg vízzel átmossuk, majd egy fazékba rakjuk. Az apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával és kaporral, valamint a belemorzsolt borsikafűvel fűszerezzük.
2. A húst megmossuk, kb. 2 centis kockákra vágjuk, a káposztához adjuk. Beletesszük egészben a kicsumázott paprikát, kissé megborsozzuk, majd a tetejét közepesen vastag sonkaszeletekkel befedjük. Ügyeljünk arra, hogy a sonka ne legyen sós, ezért ha kell, a főzést megelőzően néhány órára vízbe is áztathatjuk.
3. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, kis rést hagyva lefödjük, közepes lángon fölforraljuk. Ekkor kis lángra állítjuk, és kb. 1,5 órán át főzzük.
4. Amikor kész, a sonkát leemeljük a tetejéről, és kockákra vágva rakjuk vissza a káposztához. Tejföllel és puha kenyérrel tálaljuk.

Jó tanács
– Főzhetjük bográcsban is.

8 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag (tejföl nélkül): 437 kcal