Szalonnás, juhtúrós sztrapacska – készült az OnLive© főzőiskolában

Szalonnás, juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók:
20 dkg füstölt (nem főtt!) kolozsvári szalonna (lehet az olcsóbb füstölt szalonna is), 3 evőkanál sertészsír, 1 kg (tisztítva 80 dkg) főzni való lisztes fajtájú burgonya, kb. 40 dkg finomliszt, kb. 2 kiskanál só, 25 dkg juhtúró

1. A szalonnát kis – 0,5 – 0,75 centis – kockákra vágjuk, és egy lábasban, a fölolvasztott zsíron, megsütjük.
2. A burgonyát megtisztítjuk, kis lyukú reszelőn lereszeljük, azután gyorsvágógépben vagy turmixban teljesen pépesre keverjük, ne maradjon benne krumplidarab. Annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy sűrű galuskatésztát kapjunk, 1 kiskanál sóval ízesítjük. Tojás nem kell bele, a krumpli keményítője összetartja a kis galuskákat, de nem árt azért néhány darabot próbaképpen kifőzni, mert ha kell, keverhetünk még hozzá lisztet. Számítani kell arra, hogy a tészta hamar beszürkül, de ez nem jelent hibát! Két-három részletben célszerű kifőzni.
3. Nagyobb lyukú galuskaszaggatón át vagy megvizezett vágódeszkáról ugyancsak vízbe mártott késsel (lehet a kés fokával) bő, sózott, gyöngyöző forrású vízbe kis galuskákat szaggatunk belőle. Kb. 10 percig főzzük, leszűrjük, folyó hideg víz alatt leöblítjük, lecsöpögtetjük, majd fölolvasztott zsíron átforgatjuk. Ha mind kész, a sült szalonnakockákkal és a kis darabokban hozzáadott juhtúróval összeforgatjuk, végül az egészet forró sütőbe toljuk, és egy kicsit megpirítjuk.

Jó tanács
– Szalonna helyett kis kockákra vágott kolbásszal is készíthetjük.
– Nagyon finom, ha apróra vágott lilahagymát is szórunk a tetejére tálaláskor, de locsolhatunk rá tejfölt is.
– Juhtúró helyett fejes káposztával is készíthetjük, amit kitorzsázunk, durvára reszelünk, és enyhén besózva félrerakunk. Olvasztott zsíron egy kevés cukrot karamellizálunk, a kinyomkodott káposztát rádobjuk, és megpirítjuk, megborsozzuk.
– Juhtúró helyett készíthetjük savanyú káposztával is, amit kissé összevágunk, majd olvasztott zsíron megpároljuk, közben megborsozzuk.

5 főre
Elkészítési idő: bő 1 óra
Egy adag: 903 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.