Spárgatempura gyömbérmártással

Spárgatempura gyömbérmártással
Hozzávalók
a mártáshoz:
2 evőkanál vörösborecet, fél citrom leve, 4 evőkanál édes fehérbor, 2 kiskanál sötét nem túl sós szójamártás, 4 evőkanál mustár, 2-2 kiskanál kristálycukor és currypor,
1 csilipaprika, 5-6 dkg friss gyömbér, 75 dkg szólóspárga
a tésztához:
10 dkg finomliszt, 2 tojás, 1 mokkáskanál só, 2 dl tej, 5 dkg szezámmag
a sütéshez:
bő olaj
a díszítéshez:
arasznyi póréhagyma

1. A spárgát kötegekben árulják, a vékonyabb szálú a levesspárga, míg a vastagabb a szólóspárga. Nevük pontosan kifejezi, mire is valók. A vékonyból főként leves és mártás készül, míg a vastagabb „szólóban”, akár önálló fogásként szerepel az étlapokon.
2. Az ételhez először elkészítjük a mártást. A vörösborecetet, a citromlevet, a fehérbort, a szójamártást, a mustárt, a cukrot, a curryport összekeverjük. A csilipaprikát hosszában félbehasítjuk, magházát kikaparjuk, húsát apróra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük vagy apróra vágjuk, és mindkettőt az ízes lébe dobjuk.
3. A spárgát megtisztítjuk, megmossuk és kisujjnyi
darabokra vágjuk. Mindegyikbe keresztbe egy-egy fogvájót szúrunk. A tésztához a lisztet, a tojást, a sót meg a tejet összekeverjük. A fogvájónál fogva beleforgatjuk a spárgadarabokat, majd a szezámmagba hempergetjük. Közepesen forró bő olajban 7-8 perc alatt aranysárgára sütjük. Papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük, póréhagymával díszítjük. A gyömbéres mártásba mártogatva falatozzuk.

4 főre
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 375 kcal