Hozzávalók:
80 dkg száraz tarkabab, 20-25 dkg libazsír vagy 25-30 dkg libaháj, 2-3 vöröshagyma (30 dkg), 20 dkg gersli, 5-6 gerezd fokhagyma, 1,5 evőkanál pirospaprika, só, őrölt fekete bors, 1 babérlevél, 1-1,5 kg marhaszegy (ha lehet, akkor legalább a fele füstölt, de lehet helyette füstölt libacomb is)
a töltött libanyakhoz:
50 dkg libahús, 15 dkg bőrös libaháj, 20-20 dkg pecsenyelibamáj és csiperkegomba, 1 kisebb vöröshagyma, 2 evőkanál libazsír, 1 tojás, só, őrölt fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, friss majoránna és rozmaring, 4 konyhakész libanyakbőr
a kuglihoz:
40 dkg finomliszt, fél kiskanál só, kb. 3 dl víz, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál pirospaprika 1 evőkanál libazsír
1. A főzést megelőző este a babot annyi hideg vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi. Másnap leszűrjük.
2. Praktikus előre elkészíteni a töltött libanyakat is.
Ehhez a libahúst a hájjal együtt ledaráljuk. A pecsenyemájat fél percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd lecsöpögtetjük, és kis kockákra vágjuk, ahogyan a megtisztított gombát is. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, és a fölolvasztott libazsíron megfuttatjuk. Rárakjuk a májat és a gombát, nagy lángon 3-4 percig pirítjuk. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd a darált húshoz adjuk. A tojást beleütjük, megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával, a majoránnával és a kakukkfűvel fűszerezzük. Az esetleges tokoktól gondosan megtisztított libanyakbőrökbe töltjük, végeiket a hurkához hasonlóan hurkapálcikával elkötjük. Fontos, hogy ne töltsük szorosan, ne durranjon szét sütés közben. Pár helyen hústűvel megszurkáljuk.
3. Egy olyan lábasban, amit majd a sütőbe is betehetünk, a zsírt megforrósítjuk (lehet a fölkockázott háj kisütött zsírja is), és a finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk rajta. Az áztatott babot hozzáajuk. A gerslit jól megmossuk, azt is a babhoz adjuk. A zúzott fokhagymával és a pirospaprikával fűszerezzük, megsózzuk (kb. 1 csapott evőkanálnyi kell bele), megborsozzuk. Annyi vízzel öntjük föl, hogy bőségesen ellepje, majd belerakjuk a babérlevelet és a marhaszegyet is.
4. Nagy lángon fölforraljuk. Közben a kuglihoz a lisztet a sóval összeforgatjuk, majd annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy a pizzatésztához hasonló állagú legyen. A borssal és a pirospaprikával fűszerezzük, és beledolgozzuk a libazsírt is. Kétujjnyi vastag rudat sodrunk belőle, és a készülő sólet tetejére tesszük, amikor annak már forr a leve. Ha akarunk, most tehetünk bele néhány jól megmosott tojást is.
5. Kis lángra állítjuk, további 10 percig főzzük, majd lefödjük, és előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (150-160 ºC) 1,5-2 órán át sütjük-pároljuk.
Jó tanács
– Főzhetjük bográcsban is.
10 főre
Elkészítési idő: 3,5 óra + a bab áztatása
Egy adag: 1383 kcal • fehérje: 68,1 gramm • zsír: 81,2 gramm • szénhidrát: 94,9 gramm • rost: 23,4 gramm • koleszterin: 298 milligramm