Risi e bisi, vagyis az eredeti rizibizi

Risi e bisi, vagyis az eredeti rizibizi

Hozzávalók:
20-25 dkg főtt füstölt szalonna, 1 nagy vöröshagyma, 10 dkg vaj, 40 dkg rizottórizs, 1-1-5 dl zamatos fehérbor, 40-50 dkg fagyasztott (idényben friss) zöldborsó, kb. 1,5 liter tartalmas alaplé vagy leszűrt hús- illetve zöldségleves, 8-10 dkg reszelt parmezán sajt

1. A szalonnát kis kockákra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk. Egy lábasban a fele vajat fölolvasztjuk, majd az előzőeket rádobjuk. Kevergetve addig pirítjuk, míg a szalonna kissé pörcös, a hagyma pedig üveges lesz.
2. Ekkor beleszórjuk a rizst, amit kivételesen nem szabad mosni, kevergetve 2-3 perc alatt üvegesre pirítjuk, majd ráöntjük a bort. Kevergetve addig főzzük, míg a bort magába nem szívja. Közben az alaplevet fölforraljuk. Amikor a rizs a bort magába szívta, az első merőkanálnyi alaplevet a rizsre merjük. Kevergetve főzzük, míg az összes levet magába szívja, majd újra egy merőkanálnyi forró leves. Így „itatjuk” levessel a rizst lépésről lépésre, közben szüntelenül keverjük. Nagyjából akkor, amikor a rizs félig megpuhult, a borsót is belekeverjük. Ha friss borsóval főzzük, akkor azt korábban, már az elején hozzáadhatjuk.
3. Az utolsó merőkanálnyi lével együtt beleszórjuk a reszelt parmezán felét és a maradék vajat is. Kevergetve főzzük, míg az utóbbiak elolvadnak benne, de ekkor már nem szabad elfőzni a levét. Tálaláskor rászórjuk a maradék sajtot.

6 főre
Elkészítési idő: 35 prc
Egy adag: 760 kcal