Rakott krumpli


Hozzávalók:
6 nagyobb burgonya (1,2 kg), só, őrölt fekete bors, 1 nagy pohár (450 gramm) tejföl, 6 főtt tojás, 25-30 dkg kolbász vagy virsli
a tál kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, zsemlemorzsa
a tetejére:
8-10 dkg trappista sajt

1. A burgonyát kefével dörzsölgetve alaposan megmossuk, majd héjában, enyhén sózott vízben puhára főzzük. Akkor jó ha hústűvel könnyen bele tudunk szúrni a közepéig.
2. Ezután leszűrjük, megvárjuk amíg langyosra hűl, meghámozuk, és 0,5 centi vastag karikákra vágjuk. Egy közepes (20 x 30 centis) tűzálló tálat vagy kistepsit kivajazunk, morzsával behintjük, a burgonya felét beleterítjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a tejföl felét rálocsoljuk.
3. A főtt tojást meg a lehéjazott kolbászt karikákra vágjuk, egyenletesen a burgonyára halmozzuk. A maradék burgonyával az egészet befedjük, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a tejföl másik felével meglocsoljuk. A tetejére sajtot reszelünk, végül sütőben, nagy lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 15-20 percig sütjük.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 600 kcal • fehérje: 27,0 gramm • zsír: 31,2 gramm • szénhidrát: 52,6 gramm • rost: 5,2 gramm • koleszterin: 497 milligramm