Rakott krumpli (rakott burgonya)Hozzávalók:
2,2-2,5 kg főzni való burgonya, só, őrölt fekete bors, 1 nagy pohár (850 gramm) tejföl, 10 főtt tojás, 30 dkg jóféle házi kolbász (lehet debreceni, cserkészkolbász vagy virsli is)
a tál kikenéséhez:
1 evőkanál sertészsír (olaj is lehet)
a rétegezéshez:
15-20 dkg reszelni való sajt

1. A burgonyát kefével dörzsölgetve alaposan megmossuk, majd héjában, enyhén sózott vízben puhára főzzük. Akkor jó ha hústűvel könnyen bele tudunk szúrni a közepéig. Ezután leszűrjük, megvárjuk amíg kihűl, meghámozzuk, és 0,5 centi vastag karikákra vágjuk.
2. Egy közepes tűzálló tálat vagy kisebb tepsit kizsírozunk (olajjal kikenjük), a burgonya harmadát beleterítjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a tejföl harmadát rákenjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk.
3. A főtt tojást meg a lehéjazott kolbászt karikákra vágjuk, felét egyenletesen a burgonyára halmozzuk. Egy kevés sajtot reszelünk rá, majd újabb egyharmadnyi burgonyával az egészet befedjük, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, azután pont mint az előbb, következik a tejföl egyharmada, a maradék főtt tojás és kolbász, végül a maradék burgonya.
4. A félretett tejföllel megkenjük, a tetejére sajtot reszelünk, végül sütőben, nagy lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb.25 percig sütjük.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 862 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.