Padlizsán tökmagos rizzsel

Padlizsán tökmagos rizzsel
Hozzávalók:
2 zsenge, egyenként kb. 35 dkg-os padlizsán, 1 citrom, 4 evőkanál olívaolaj, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy piros húsú paprika, 2-3 evőkanál tökmag, só, őrölt fekete bors, kardamom, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt, kb. 20 dkg hosszú szemű párolt rizs (főzve
és nem nyersen mérve!), 2 evőkanál tökmagolaj
a tálaláshoz:
tökmagolaj, pirított tökmag

1. A padlizsánokat lapjában félbevágjuk, belsejüket egy kanállal kikaparjuk. A kivájt padlizsánbelsőt kis kockákra vágjuk, egy kevés citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A padlizsánteknőket (erre is csepegtethetünk egy kevés citromlevet) kiolajozott tepsire rakjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 10-15 percig sütjük.
2. Közben elkészítjük a tölteléket. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát és a fokhagymát finomra, a paprikát apró kockákra vágjuk. Mindezeket a fölkockázott padlizsánnal együtt 2 evőkanál tökmag-olajon rázogatva-kevergetve megpirítjuk – ha hagymakrémeket használunk, azokat a már megpirított zöldségekhez kell adni. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés citromlével és kardamommal fűszerezzük. A párolt rizst és a parmezánt is hozzákeverjük.
3. A sült padlizsánok üregét az ízes rizses masszával megtöltjük, majd további kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe, de előtte még a tepsire pár csepp vizet fröccsintünk.
4. Tálaláskor a töltött padlizsánokat tányérra rakjuk, díszítésképpen egy kevés tökmagolajjal körbelocsoljuk, és néhány szem pirított tökmagot szórunk köré.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 401 kcal • fehérje: 11,5 gramm • zsír: 26,4 gramm • szénhidrát: 28,5 gramm • rost: 5,4 gramm • koleszterin: 3 milligramm