Padlizsán páva módra

Padlizsán páva módra
Hozzávalók:
2 zsenge, egyenként kb. 35 dkg-os padlizsán, só, 2 zöldpaprika (lehet kaliforniai paprika is, azzal látványosabb), 2 paradicsom, 8-12 vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon), 15 dkg jól olvadó sajt (ami éppen van otthon), 2 gerezd fokhagyma, 10-12 evőkanál majonéz
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy olaj

1. Ehhez az orosz specialitáshoz a padlizsánokat megmossuk, majd miután a kocsányukat levágtuk (de akár rajta is maradhat), lapjában elfelezzük. A fél padlizsánokat vágott felükkel lefelé vágódeszkára rakjuk, majd úgy teszünk, mintha hosszában 4-5 részre vágnánk, de a végét egyben hagyjuk. Így nyeri el speciális legyező formáját. Besózzuk, 30 percen át állni hagyjuk, majd hideg vízben lemossuk és szárazra töröljük.
2. Amíg a padlizsán a sóban pihen, előkészítjük a többi hozzávalót. A paprikát kicsumázzuk, hosszú csíkokra vágjuk. A paradicsomokat, miután szárukat kimetszettük, félkarikákra szeljük. A szalonnaszeleteket félbe, a sajtot a paprikához hasonló csíkokra vágjuk.
3. A padlizsánt kikent tepsibe rakjuk, és minden résébe teszünk szalonnát, paradicsomot, paprikát és sajtot. A fokhagymát finomra zúzzuk (összetörjük) és a majonézzel összekeverjük. Evőkanállal a padlizsán töltelékére csurgatjuk.
4. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 40 percig sütjük.

Jó tanács
– Ha véletlenül maradna belőle, nem baj, mert hidegen is kitűnő.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag: 640 kcal