Óriás töltött káposzta

Óriás töltött káposzta
Hozzávalók:
40 dkg nyers füstölt oldalas, 1,5 kg savanyú káposzta, 15 dkg húsos császárszalonna, 2-3 gerezd fokhagyma vagy 1 kiskanál fokhagymakrém, 1 evőkanál jóféle pirospaprika, 1 kiskanál majoránna, fél kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
a töltelékhez:
15 dkg rizs, só, 70 dkg sertéscomb vagy -lapocka, fél fej
vöröshagyma vagy 1 kiskanál vöröshagymakrém, 2 gerezd fokhagyma vagy 1 kiskanál fokhagymakrém, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors vagy fél kiskanál csípős Piros Arany, fél evőkanál jóféle pirospaprika, 1 kiskanál majoránna, 1 tojás, 1 kb. 25 dkg-os szál házi füstölt kolbász, 4-5 vékony szelet húsos mangalicaszalonna, 4 nagy vagy 8 kisebb savanyúkáposzta-levél
a tálaláshoz: tejföl

1. A füstölt oldalast néhány órára hideg vízbe áztatjuk. A töltelékhez egy kis lábasban 2,75 deci vizet felforralunk, csipetnyit megsózzuk, a megmosott rizst beleöntjük, és lefödve, kis lángon megpároljuk, de az sem baj, ha nem puhul meg teljesen (főzhetjük a szárzatésztákhoz hasonlóan bő vízben is). A húst ledaráljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, és egy serpenyőben az olajban, közepes lángon kevergetve 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk – a hagymakrémeket nem kell olajon megfuttatni. Egy kicsit hűlni hagyjuk, azután a húshoz adjuk a kihűlt rizzsel együtt. Megsózzuk – nagyjából 1 kiskanálnyi kell hozzá –, megborsozzuk vagy Piros Arannyal tüzesítjük, a pirospaprikával megszórjuk, esetleg kerülhet bele egy kevés majoránna is. A tojást hozzáadva jól összegyúrjuk. A kolbászt, miután bőrét lehúztuk, szalonnaszeletekkel körbetekerjük.
2. A káposztalevelek közepén van egy vastag ér, ezt elvékonyítjuk. Ezután a leveleket egymás mellé rakjuk úgy, hogy éppen csak egy kicsit takarják egymást (ha kicsik a levelek, akkor a másik négy levelet mögé rakjuk úgy, hogy kb. egyharmadnyira takarja az alsó leveleket). A húsos töltelék felét az alsó leveleken elsimítjuk, majd a szalonnába tekert kolbászt hosszában a közepére fektetjük. A többi húsos masszával befedjük. A leveleket mindkét oldalról egy kicsit a töltelékre hajtjuk, hogy ne nyíljanak majd szét,
azután föltekerjük. Spárgával körbekötözzük. Ha kimaradna a töltelékből, azt gombócozzuk, így adjuk majd a káposztához.
3. Ha az aprókáposzta túl savanyú lenne, kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk. Néhány vékony szalonnaszeletet egy lábas aljára rakunk; ez megvédi a káposztát is meg a készítőjét is a leégéstől. Ráterítjük az aprókáposzta harmadát. Zúzott fokhagymával, pirospaprikával, majoránnával és csípős paprikakrémmel fűszerezzük. Eligazgatjuk rajta az áztatásból kivett, leöblített és feldarabolt füstölt oldalast. Beterítjük egyharmadnyi káposztával, ugyanúgy megfűszerezzük, mint az előbb, majd rárakjuk az óriás tölteléket. A maradék káposztával befedjük, megfűszerezzük, közben közécsempésszük a maradék húsos szalonnát. Kb. 1 liternyi vizet öntünk alá, lefedjük, és kis
lángon kb. 2 órán át főzzük.
4. Tálaláskor az óriási tölteléket vágódeszkára emeljük, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és a tányérokra halmozott aprókáposztára fektetjük. A tejföllel és puha kenyérrel, megfelelően behűtött fehérbor kíséretében tálaljuk.

Jó tanács
– Ugyanígy készíthetjük bográcsban is.

6 főre
Elkészítési idő: 3 óra
Egy adag: 1084 kcal • fehérje: 43,9 gramm • zsír: 86,8 gramm • szénhidrát: 31,6 gramm • rost: 7,6 gramm • koleszterin: 233 milligramm