Köleslepény túróval, tejföllel

Köleslepény túróval, tejföllel
Hozzávalók:
5 dl tej, 15 dkg hántolt köles, 1 kiskanál ételízesítő por, 3 tojás, 2 evőkanál tejföl
a sütéshez:
5-6 evőkanál olaj
a tetejére:
40 dkg tehéntúró, 4 dl tejföl

1. A tejet fölforraljuk, a kölest beleszórjuk. Az ételízesítővel fűszerezzük, lefedjük, kis lángra állítjuk, kb. 15 perc alatt puhára főzzük. A tűzről lehúzzuk, szorosan lefedve duzzadni-hűlni hagyjuk.
2. Ezután a tojások sárgájával és a tejföllel kikeverjük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Egy kevés olajat serpenyőbe töltünk, megforrósítjuk, azután a köleses massza negyedét elsimítjuk benne. 2-3 percig sütjük, majd megfordítjuk, a másik oldalát is megsütjük. Lecsöpögteve tányérra tesszük. A maradék masszából ugyanígy még három lepényt sütünk.
3. Melegen, a túrót rámorzsolva, tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Jó tanács
– A köleslepényt édességként is kínálhatjuk, ilyenkor csak csipetnyi sóval és 1 kiskanál cukorral ítesítve főzzük, tejföllel meglocsoljuk, porcukorral behintjük, de adhatunk hozzá valamilyen pikáns lekvárt is.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 735 kcal