Tejfölös, spenótos rakott csusza

Tejfölös, spenótos rakott csusza
Hozzávalók:
1 kg friss spenót (paraj), só, 3 evőkanál olaj vagy 3-4 dkg vaj, 3 közepes gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, 30 dkg csuszatészta, 3-3,5 dl tejföl, 15 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dkg vaj

1. A paraj szárát lecsipkedjük, majd a leveleket szűrőbetétbe rakjuk és folyó hideg víz alatt alaposan megmossuk. Ezután forrásban lévő, enyhén sózott vízbe dobjuk. Az újraforrástól számított 2 percig főzzük, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük. Az olajat (vajat) egy lábasban vagy nagy serpenyőben fölolvasztjuk, a zúzott fokhagymát rádobjuk, fél perc alatt megfuttatjuk. A parajt hozzáadjuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, jól átkeverjük, fakanállal egy kicsit össze is törjük, a tűzről lehúzzuk.
2. A tésztát kicsit apróbbra törve lobofva forró, enyhén sózott vízbe szórjuk. A csomagoláson lévő előírás szerinti ideig főzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lehűtjük, lecsöpögtetjük, majd a tejföllel és a reszelt sajt kétharmadával összekeverjük, közben enyhén megsózzuk, megborsozzuk.
3. Egy közepes nagyságú tepsit vagy tűzálló tálat kivajazunk, a tészta harmadát elsimítjuk benne. Egyenletesen ráhalmozzuk a fokhagymás spenót felét, majd újra tészta, spenót és a maradék tészta következik. A félretett sajttal megszórjuk, végül előmelegített sütőben, légkeveréssel vagy alsó-felső sütéssel kb. 200 ºC-on kb. 20 percig sütjük. Tulajdonképpen csak addig kell sülnie, míg összeáll, s a tetején a sajt szépen megpirul.

5 főre
Elkészítési idő: 35 perc + a spenót tisztítása
Egy adag: 552 kcal • fehérje: 25,2 gramm • zsír: 28,3 gramm • szénhidrát: 48,9 gramm • rost: 5,7 gramm • koleszterin: 165 milligramm

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.