Túrós csöröge lekvárral

Túrós csöröge lekvárral
Hozzávalók:
32 dkg finomliszt (a fele rétesliszt is lehet), 7 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 púpozott evőkanál kristálycukor, csipetnyi só, 4 tojássárgája, 1-1 evőkanál rum és tejföl
a töltelékhez:
25 dkg tehéntúró, 1 evőkanál tejföl, 2 evőkanál porcukor, 1-2 evőkanál mazsola
a nyújtáshoz:
egy kevés finomliszt
a sütéshez:
bő olaj
a tetejére:
2 evőkanál vaníliás porcukor
a tálaláshoz:
20-25 dkg sárgabarack-, meggy- vagy szamócalekvár (lehet a többi féle is)

1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval rugalmas, könnyen kezelhető tésztává gyúrjuk, ehhez ha kell, még egy kevés rumot gyúrunk bele. Két részre osztjuk és letakarva, hűtőszekrényben legalább 1 órán át pihentetjük.
2. A töltelékhez a túrót áttörjük, majd a tejföllel, a porcukorral és a mazsolával összekeverjük.
3. Az egyik tésztát enyhén belisztezett gyúródeszkán 30×40 centisre, 2 milliméter (azaz késfok) vastagságúra nyújtjuk és a töltelékből 12 kis halmot púpozunk rá, egymástól egyenlő távolságban. A másik tésztalapot ugyanekkorára nyújtjuk, a túróval megrakottra illesztjük, a tészták találkozásánál és a töltelékek között jól lenyomjuk. Ezután derelyemetszővel vagy késsel 10×10 centis darabokra vágjuk.
4. Amikor az összes tésztát előkészítettük, egy nagyobbacska lábasba kb. kétujjnyi olajat töltünk, és megforrósítjuk. A fánkokat közepes lángon, oldalanként kb. 3-3 perc alatt pirosasra sütjük benne, végül konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Vaníliás porcukorral meghintve, megforrósított lekvárral körülöntve tálaljuk.

6 főre (12 darab)
Elkészítési idő: 40 perc + pihentetés
Egy adag (lekvár nélkül): 408 kcal