Stájer almás pite

Stájer almás pite
Hozzávalók
a tésztához:
60 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 20 dkg vaj, 5 dkg kristálycukor, fél kiskanál só, kb. 2,5 dl tej
a töltelkhez:
2 kg alma, 1 citrom, 12,5 dkg kristálycukor, 10 dkg darált mogyoró, 10 dkg mazsola, 1 kiskanál őrölt fahéj
a nyújtáshoz:
finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
vaj, finomliszt
a tészta megkenéséhez:
20 dkg sárgabaracklekvár, 1 tojássárgája

1. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk. A vajjal elmorzsoljuk, azután a cukorral, a tejjel és a sóval összegyúrjuk. 60-40 % arányban elosztjuk, folpackba csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.
2. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük. 10 perc elteltével kinyomkodjuk – az így kapott gyümölcslevet igyuk meg! – a citrom reszelt héjával és kifacsart levével, a cukorral, a durvára vágott mogyoróval, a mazsolával és a fahéjjal összekeverjük.
3. A nagyobbik tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon akkorára nyújtjuk, hogy egy 32×32 centis kivajazott, lisztezett tepsibe fektethessük. (Ha csak nagyobb tepsink van, akkor se nyújtsuk nagyobbra!) Megkenjük a lekvárral, majd jöhet rá jó vastagon az almás töltelék. A maradék tésztából csíkokat vágunk vagy kis rudakat sodrunk, a töltelék tetejére berácsozzuk vele, majd tojássárgájával megkenjük.
4. Előmelegített sütőben, a közepesnél valamivel nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC)
kb. 30 perc alatt megsütjük.

kb. 32 szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 209 kcal • fehérje: 3,8 gramm • zsír: 7,6 gramm • szénhidrát: 30,8 gramm • rost: 2,9 gramm • koleszterin: 21 milligramm