Cukkinilepény


Hozzávalók:
1 kg cukkini, 2 közepes vöröshagyma, 1 nagy csokor és petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 8 evőkanál olaj, 3 tojás, 3 púpozott evőkanál finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet), 1 kiskanál só, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és őrölt köménymag
a tetejére:
2-3 dl tejföl, 10-15 dkg reszelt füstölt sajt

1. A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk. Ezután meghámozzuk – ha zsenge akkor nem kell –, hosszában félbehasítjuk, majd a magjait kikaparva a húsát kis lyukú reszelőn lereszeljük (ha zsenge, akkor magos belsejét nem kell kikaparni).
2. A vöröshagymát megtisztítjuk és a petrezselyemmel együtt finomra vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk vagy présen áttörjük, majd a petrezselymes vöröshagymával 2 evőkanál olajon megfuttatjuk. A reszelt cukkinit a tojással és a zabpehelyliszttel összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, a párolt hagymával meg az őrölt köménnyel fuszerez-zük. Egy teflonserpenyőben 3 evőkanál olajat kissé megforrósítunk, a cukkinis massza felét egyenletesen belesimítjuk és közepes lángon kb. 6 percig sütjük. Akkor jó, ha a tészta összeállt, a serpenyőt rázogatva könnyedén mozog, a teteje pedig kocsonyásodni kezd. Ekkor a lepényt tányérra csúsztatjuk, a serpenyőt ráborítjuk, majd az egészet megfordítjuk. Így a lepény sületlen fele a serpenyőben alulra kerül. Újra a tuzre tesszük és kb. 5 perc alatt ezt az oldalát is megsütjük. A maradék cukkinis keverékből ugyanígy még egy lepényt sütünk. Tálaláskor a tetejét a tejföllel megkenjük, végül a sajttal megszórjuk; sőt rá is olvaszthatjuk. Jó tanács: Cukkini helyett burgonyával is készíthetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 621 kcal • fehérje: 20,2 gramm • zsír: 42,7 gramm • szénhidrát: 38,9 gramm • rost: 5,1 gramm • koleszterin: 254 milligramm