Caponata (szicíliai padlizsánragu)

Caponata (szicíliai padlizsánragu)
Hozzávalók:
3 közepes nagyságú, zsenge padlizsán (kb. 1 kg), só, 5-5 dkg mazsola és fenyőmag, 1 közepes vöröshagyma, 2 ág halványzeller (szárzeller), 80 dkg paradicsom (60 dkg konzerv hámozott paradicsom is lehet), kb. 8 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál vörösborecet vagy balzsamecet, 3 evőkanál kapribogyó, 3 evőkanál magozott fekete olajbogyó
őrölt fekete bors, 2-3 ág bazsalikom

1. A padlizsánokat megmossuk, majd miután a kocsányukat levágtuk, 2 centis kockákra daraboljuk. Kb. 1 evőkanál sóval összeforgatjuk, fél órán át állni hagyjuk.
2. A mazsolát langyos vízbe vagy borba áztatjuk. A fenyőmagot egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, félretesszük.
3. Megtisztítjuk a többi zöldséget is, a hagymát finomra vágjuk, a zellert kisujjnyi vastagon fölszeleteljük. A paradicsomot meghámozzuk — ehhez, ha kell, néhány pillanatra forrásban lévő vízbe is márthatjuk —, félbevágva a magjait kikaparjuk, húsát 2 centis kockákra vágjuk.
4. A padlizsánt szűrőbe rakjuk, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, majd egy tiszta konyharuhára szedve leszárogatjuk. 5 evőkanál olívaolajat egy széles serpenyőben megforrósítjuk, a padlizsánt belerakjuk. Nagy lángon kb. 5 perc alatt aranybarnára sütjük, majd szűrőlapáttal konyhai papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük.
5. A maradék olajat a padlizsán helyére öntjük, és a hagymát közepes lángon, kevergetve 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk rajta. Következik a zellerszár, ezzel tovább pirítjuk 4-5 percig. Hozzáadjuk a paradicsomot, 2-3 percig rázogatva pirítjuk. A cukorral és az ecettel ízesítjük, kb. 1 csapott kiskanál sót szórunk bele, majd kevergetve, kis lángon 10-15 percig főzzük.
6. A lecsöpögtetett mazsolát és kapribogyót, a félbevágott olajbogyót és a sült padlizsánt hozzáadjuk, megborsozzuk, a fölaprított bazsalikommal fűszerezzük, ha kell utánasózzuk. Amikor kész, a fenyőmagot a tetejére szórjuk.

Megjegyzés:
A caponata-nak számtalan változata létezik, hasonlóan, mint nálunk a lecsónak, így pédául fenyőmag helyett mandulával is készülhet, de kerülhet bele aszalt paradicsom, keserű csokoládé, sőt mindenféle tengeri herkentyű is.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 510 kcal