Hozzávalók
1 nagyobb sárgarépa, 1 közepes petrezselyemgyökér, 15-20 dkg csiperkegomba, 4 evőkanál olaj, 1 kis csokor petrezselyem, fél mokkáskanál őrölt fehér bors, 2 mokkáskanál szárított kakukkfű, só, 25 dkg fagyasztott vagy konzerv kagyló, 80 dkg burgonya, 1 dl főzőtejszín, 2-3 dkg vaj, 2 tojássárgája, csipetnyi reszelt szerecsendió, 12 dkg reszelt sajt
1. A zöldségeket megtisztítjuk, és a sárgarépát meg a gyökeret kis (egycentis) kockákra, a gombát cikkekre vágjuk. Az olajon megfuttatjuk, a fölaprított petrezselyemmel, borssal meg kakukkfűvel fűszerezzük, kissé megsózzuk.
2. Lefödve, kis lángon 5 percig pároljuk, majd a lecsöpögtetett kagylót hozzáadjuk, és 1-2 perc múlva a tűzről lehúzzuk.
3. Közben a burgonyát héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, áttörjük, a tejszínnel, az olvasztott vajjal meg a tojások sárgájával kikeverjük. Kissé megsózzuk, szerecsendióval fűszerezzük.
4. A zöldséges kagylóragut 4 tűzálló tányérba halmozzuk, és a burgonyás masszával bevonjuk – még szebb, ha csillagcsöves habzsákból nyomjuk rá. A sajttal megszórjuk, végül forró sütőben kb. 10 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 649 kcal