„Vidám” karajszeletek (Fejérdy Győzőné-Mari – receptje)

„Vidám” karajszeletek
Hozzávalók:
1,5 kg nagyobb átmérőjű (ducibb) kicsontozott sertés- rövidkaraj egyben, néhány vékonyabb vagy 1 közepesen vastag egyenes sárgarépa, 1 hosszabb szál vékony vagy közepesen vastag kolbász, 1 vékonyabb szál póréhagyma vagy vastagabb újhagyma, só, őrölt fekete bors, 2 evőkanál csemege Piros Arany, 2 evőkanál mustár, 3 evőkanál olaj
a tálaláshoz:
salátalevelek, reszelt sárgarépa, reszelt cékla, reszelt cukkini, reszelt retek, párolt spenót, paprika, paradicsom, készen kapható salátakeverék, konzervkukorica, Univer ezersziget öntet (lehet másféle öntet is)

1. Ennél a fogásnál az előkészületeknek különösen fontos szerepe van: nagyon oda kell figyelni a hús töltésére, mert egy egybensült karajról van szó, amit fölszeletelve „arc”-formát kapunk.
2. A répákat egyenletes ujjnyi vastagságúra faragjuk, kétszer olyan hosszúak legyenek,mint a karaj, mert ebből lesz a két „szem”. Az sem baj, ha ehhez 2-2 répát kell összeilleszteni. Ekkor fogjuk a húst, és ahová a „szemeket” gondoljuk, hosszú keskeny késsel (jó lehet erre a célra a fenőacél is) felszúrjuk. Ezekbe a „szem” járatokba belenyomjuk a répát. Répa helyett hasonló vastagságú, bőrétől megfosztott kolbász is lehez a szeme.
3. Következik a „száj”: ahová ezt gondoljuk, ott felszúrjuk megint a húst, de most inkább keskeny pengéjű hosszú késsel, amit megmozgatunk – hogy jó „járat” legyen. A kolbászt hosszában, lapjában óvatosan kettévágjuk, és az egyik felét a „száj” járatába toljuk. Ha most megnézzük a husit, egy vigyorgó „arcot” kell látnunk. Kolbász helyett hasonló vastagságú sárgarépa is lehet a szája.
Ezt még tobább lehet cifrázni úgy, hogy a kolbászból hosszában levágunk egy vastagabb csíkot, és ebből varázsoljuk oda az „orrot”. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a karaj átmérője nagyobb, és minden elfér benne „mértani pontossággal.” Kolbász helyett elvékonyított póréhagyma vagy újhagyma is lehet az orra.
4. Ha minden kész, a karajt spárgával körbekötözzük. Sóval, borssal, paprikakrémmel és mustárral bedörzsöljük. Egy tepsibe tesszük, olajjal meglocsoljuk, egy kevés vizet öntünk alá és alufóliával letakarjuk. Közepesen forró sütőben (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 1 óra 15 percen át sütjük-pároljuk. Az utolsó kb. 20 percre levesszük róla a fóliát, hogy a pecsenye szép pirosasra sülhessen. Amikor kész, a tepsiből kiemeljük, és 10 -15 percig hűlni hagyjuk.
5. Következhet a tálalás. A húst kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és egymástól 2-3 centi távolságra tálra rajuk. Most „hajkoronát” varázsolunk hozzá! A „frizura” nem egységes – hiszen az életben is sokszinű haj létezik. Az egyiket körberakhatjuk reszelt répával, a másikat cukkinival az egész fantázia kérdése!
6. Ehhez a nagyon mutatós pecsenyéhez „köretként” sok-sok zöldséget összevágunk, de használhatunk kész salátakeveréket is. Összeforgatjuk, és a salátaöntettel meglocsolva tesszük a hús mellé.

8 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag (saláta nélkül): 495 kcal • fehérje: 46,0 gramm • zsír: 27,6 gramm • szénhidrát: 15,5 gramm • rost: 5,0 gramm • koleszterin: 198 milligramm