Elzászi sertésborda

Elszászi sertésborda

Hozzávalók:
50 dkg kicsontozott sertéskaraj, kb. 1 csapott kiskanál só, 4-4 dkg finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet) és vaj (3 evőkanál olaj is jó)
a pecsenyeléhez:
1 mokkáskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1 csapott kiskanál finomliszt, csipetnyi őrölt kömény, 1 mokkáskanál ételízesítő por, 1 mokáskanál csemege Piros Arany
a káposztához:
10 dkg húsos császárszalonna, 4 dkg vaj vagy 4 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kg savanyú káposzta, 1 dl zamatos fehérbor, só, 1 mokkáskanál őrölt köménymag
a tetejére:
1 pár virsli, 2 dkg vaj vagy 1 evőkanál olaj

1. A karajt 4 nagyobb vagy 8 kisebb szeletre vágjuk, kissé kiverjük, inas részeit meg az oldalát bevagdossuk, a húst megsózzuk. Ezután a lisztben megforgatjuk, a forró vajon (olajon) mindkét oldalukat 2-3 perc alatt megsütjük, egy lábasba átszedjük.
2. Visszamaradó zsírjából pecsenyelevet főzünk: a paradicsompürét és a lisztet 1 perc alatt megpirítjuk benne, majd kb. 2 deci vízzel fölöntjük. A köménnyel és az ételízesítővel fűszerezzük, beletesszük a csemege Piros Aranyat, 2 percig forraljuk, a húsra szűrjük, amit azután lefödve, kis lángon kb. 25 percig párolunk.
3. A szalonnát kis kockákra vágjuk, a vajon (olajon) kissé kiolvasztjuk. A hagymát tisztítás után fölaprítjuk, a szalonnához adjuk. 4-5 percnyi pirítás után beleteszük a savanyú káposztát (ha túl savanyúnak találnánk, előtte kimossuk, sőt, rövidebbre is apríthatjuk). Óvatosan – mert a káposzta eleve sós – megsózzuk, a köménnyel fűszerezzük, majd lefödve 45-50 perc alatt puhára pároljuk, közben ha kell, egy kevés bort öntünk alá, nehogy odakapjon.
4. A virslit ha kell lebőrözzük, karikákra vágjuk és az olvasztott vajon (olajon) megpirítjuk. Tálaláskor először a bordák kerülnek a tányérra, pecsenyelevükkel meglocsolva, majd a káposztát, azután a virslit halmozzuk rá – a fotó kedvéért eltekintettünk ettől a klasszikus tálalási módtól.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
Egy adag: 2926 kJ/700 kcal • 45,6 g fehérje • 50,9 g zsír • 14,6 g szénhidrát • 4,3 g rost • 221 mg koleszterin

Könnyű elkészíteni.
Letakarva hűtőszekrényben 4 napig eláll.
Lefagyasztható.
Egész évben készíthetjük.