Ringlóbefőtt hagyományosan és cukorbetegeknek – készítette Nemeskövi Dénes mesterszakács

Ringlóbefőtt hagyományosan és cukorbetegeknek  -  készítette Nemeskövi Dénes mesterszakács
Hozzávalók:
4 kg ringló, 1,5 liter víz, 45-70 dkg kristálycukor vagy ennek megfelelő főzésálló folyékony édesítőszer, 1 csomag (10 gramm) Haas befőtt tartósító

1. Több befőttes üveget és a hozzá tartozó fedeleket alaposan fertőtlenítjük: forró, mosószeres vízzel kimossuk, alaposan kiöblítjük, majd anélkül, hogy különösebben lecsöpögtetnénk, tepsire rakjuk és kb. 120 ºC-os sütőbe tesszük kb. 15 percre.
2. A ringlót alaposan megmossuk, leszárogatjuk, majd félbevágva kimagvaljuk. Egy tiszta lábasban a vizet a cukorral fölforraljuk. A ringlót belerakjuk – nem kell egyszerre mindet, főzzük inkább két-három részletben, hogy a cukorszirup mindenhol jól érhesse a gyümölcsöt. Amint a ringlóval együtt újra forr az egész, a tűzről levesszük, a gyümölcsöt fertőtlenített szűrőlapáttal az előkészített üvegekbe rakjuk. Azonnal lezárjuk.
3. Amikor az összes ringló üvegekben van, a szirupot újra fölforraljuk, és elkeverjük benne a befőtt tartósítót. Azon forrón a ringlóra merjük úgy, hogy a gyümölcsöt teljesen ellepje, és az üvegeket szorosan lezárjuk. Megvárjuk amíg, kihűl, azután már tehetjük is a helyére.