Paradicsomlé másképpen

Paradicsomlé másképpen
Paradicsomlé másképpen
Paradicsomlé másképpen
Paradicsomlé másképpen
Hozzávalók
I. változat: 5 kg érett, egészséges paradicsom
II. változat: 2,5 kg érett paradicsom, 2-3 zellerlevél, fél csokor petrezselyem, 1 húsos zöldpaprika (tévépaprika), 1 közepes vöröshagyma, 6-7 szegfűbors, késhegynyi reszelt szerecsendió, 10 szem fekete bors, só, 1 kiskanál kristálycukor, literenként késhegynyi tartósítószer (nátrium-benzoát)

1. Fele-fele arányban tanácsos leveses és húsos paradicsomot használni, mert az utóbbi ad sűrűséget a paradicsomlének. Ha csak leveses paradicsomból főzzük, akkor állás után a sűrűje leülepedik, tetején pedig vízszerű réteg lesz.
Akármelyik változattal is kezdjünk, a paradicsomot alaposan megmossuk, majd szárát a zöld résszel együtt kimetsszük. Az első, vagyis a natúr paradicsomléhez a szemeket felaprítjuk, 15 percig főzzük, majd átpasszírozzuk (van erre egy speciális szerkezet, amit nagyanyáink kvódlibetnek hívtak), és az így kapott sűrű levet (ez a mennyiség kb. 4 liternyi lesz) újra 4-5 percig forraljuk.
2. Azon forrón fertőtlenített, meleg vízzel félig telt fazékba állított, magas nyakú üvegekbe töltjük. Szorosan lezárjuk, a biztonság kedvéért a tetejére, a celofánlapok közé késhegynyi tartósítószert is szórhatunk. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni, azaz először újságpapírba majd paplanba csomagoljuk, és csak másnap tesszük a helyére.
3. A fűszeres változathoz a paradicsomokat félbevágjuk és nagy lábasba szórjuk. Néhányszor megkeverve fölforraljuk, majd áttörjük. Az így kapott paradicsomlevet a kimosott lábasba visszaöntjük és hozzáadjuk a jól megmosott zeller- meg petrezselyemzöldet, valamint a fűszereket.
4. Néhányszor megkeverve kb. fél órán át főzzük, majd leszűrjük és literenként késhegynyi nátrium-benzoátot (vagy más tartósítószert) keverünk hozzá. Azon forrón alaposan kimosott, fertőtlenített, meleg vízzel félig telt fazékba állított, magas nyakú üvegekbe töltjük. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni, azaz először újságpapírba, majd paplanba csomagoljuk, és csak másnap tesszük a helyére.

Jó tanács
– Augusztustól szeptember közepéig
(pontosabban, amíg van) érdemes eltenni.
– Nemcsak üdítőként nagyszerű, hanem lehet belőle a töltött paprika mártása vagy épp paradicsomleves is.