Ketchup

KetchupKetchup
Ketchup
Ketchup
Ketchup

Hozzávalók
a fűszeres almáshoz:
3 kg paradicsom, 1 kg zöldpaprika (lehet benne csípős és piros színű is), 10-10 közepes vöröshagyma és rétesalma, 25-25 szem fekete bors, szegfűbors és szegfűszeg, 2-3 darabka fahéj, 3 kiskanál só, 1,2 dl 10%-os ételecet, kb. 35 dkg kristálycukor (lehet befőzőcukor is), 3 evőkanál jóféle pirospaprika, 1 kiskanál tartósítószer (nátrium-benzoát)
a hagymás-paprikáshoz:
3 kg jó érett zöldpaprika, édes, csípős, többféle színű vegyesen, 3 kg paradicsom, 30 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1,5 evőkanál pástétomfűszer-keverék, 5 szem szegfűbors, 1 kiskanál őrölt fekete bors, 30 dkg kristálycukor (lehet befőzőcukor is), 7-8 dkg só, 2 evőkanál 10%-os ételecet, 1-2 babérlevél, 5 szem szegfűszeg, 1 darabka fahéj

1. Mint minden esetben, a befőzést itt is az üvegek fertőtlenítésével kezdjük. Amikor ez kész, az összes zöldséget megtisztítjuk. A paradicsom zöld szárát kimetsszük, a paprikát pedig kicsumázzuk, de az is jó, ha csak a szárát vágjuk le, mert magházát is belefőzhetjük a ketchupba.
2. A hagymát héjától megfosztjuk, az alma magházát eltávolítjuk. Az így előkészített anyagokat összevágjuk és nagyobb lábasba tesszük. A borsot, a szegfűborsot, a szegfűszeget meg a fahéjat beleszórjuk, és lefödve, kis lángon körülbelül 30 percig főzzük: ezalatt a felére összeesik.
3. Közben – főleg eleinte, amíg kevés a lé alatta – kevergetjük, nehogy leégjen. Ezután speciális paradicsomdarálón (nagyanyáink kvódlibetnek hívták) vagy szitán áttörjük. (Csak a fahéjat kell kidobni belőle, de azt is csak akkor, ha nagyobb darab.)
4. Az így kapott sűrű pépet lábasba tesszük, megsózzuk, ecettel meg cukorral ízesítjük. A pirospaprikával fűszerezzük, kevergetve fölforraljuk, majd addig főzzük – ez 8-10 perc –, amíg kellően besűrűsödik. Ez az idő a paradicsom minőségétől függ: a húsosabb fajtából sűrűbb, a bő levűből hígabb ketchup lesz; az utóbbit kell tovább főzni.
5. Aki a fűszeresebb ízeket kedveli, teatojásba zárva e rövid főzési időre is tehet bele fűszereket. 1-2 perccel azelőtt, hogy a ketchup elkészülne, a tartósítószert beleszórjuk. (De az is jó, ha a már megtöltött üvegek tetejére szórunk egy késhegynyit. Utóbbi megoldásnál, amikor felbontjuk az üveget, egy kiskanállal a tartósítót „lekapjuk”, így egy parányit sem eszünk meg belőle.)
6. A kész ketchupot azon forrón üvegekbe töltjük, lekötjük és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Másnap végleges helyére tehetjük.
7. A hagymás-paprikás változatot ugyanígy készítjük, azzal a különbséggel, hogy az áttörés után kissé tovább – körülbelül 20 percig – kell főzni, hiszen nincs benne az alma, ami jól sűrít; de ha befőzőcukorral készül, akkor nem kell ennyi idő neki.
8. A cukor és az alatta felsorolt hozzávalók itt is a már áttört paradicsomos pépbe kerülnek.

Jó tanács
– kb. 4,5-4,5 kiló lesz belőle.
– Az így készült házi ketchup inkább egy nagyon finom fűszeres paradicsommártáshoz hasonlít, nem a nagyüzemi ketchuphoz.
– Augusztusban és szeptemberben van itt
az ideje, hogy eltegyük.