Fűszeres birsbefőtt – készítette Halmos Mónika

Fűszeres birsbefőtt
Hozzávalók:
70 dkg birsalma, só, ecet, 4 dl víz, 3 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál 10 %-os csemege ételecet, 3-4 szegfűszeg, 1 babérlevél, kis darabka fahéj, ujjnyi darab torma, 1 szőlőlevél, 1-1 mokkáskanál koriander- és mustármag

1. A birset gondosan megtisztítjuk, félbehasítva kicsumázzuk. Ezután gerezdekre vágjuk, majd azonnal annyi kellemesen ecetes, sózott vízbe rakjuk, amennyi ellepi. Másnapig hűtőszekrényben állni hagyjuk.
2. A vizet a cukorral, 1 csapott kiskanál sóval és az ecettel felforraljuk, majd kihűtjük. Közben a leszűrt birsalmát fertőtlenített üvegbe töltjük. A fűszereket rászórjuk, a tormát megtisztítjuk és vékony karikákra vágva ugyancsak az üvegbe csúsztatjuk a vékony csíkokra metélt szőlőlevéllel együtt. A kihűlt levet ráöntjük, légmentesen lezárjuk.
3. Vízzel teli fazékba rakjuk és kis lángon fölforraljuk. Az üvegben lévő lé gyöngyözésétől kezdve, 15 percen át kis lángon forraljuk. A fazékban hagyjuk kihűlni, majd letörölgetve a kamrába, végleges helyére állítjuk. 1-2 hónapig is eltart, amíg jól összeérik az íze, csak azután bontsuk ki.