Fehérboros körtebefőtt -készítette Halmos Mónika

Fehérboros körtebefőtt
Hozzávalók:
2 kg érett, nem túl puha körte, 5 dl fehérbor, 40 dkg kristálycukor, 1 citrom leve, 4-5 darabka fahéj, 1 kiskanálnyi szegfűszeg

1. A körtéket meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt citromos vízbe tesszük, nehogy megbarnuljon.
2. A fehérbort 1 liter vízzel felhigítjuk, a cukrot, a citromlevet, a fűszereket hozzáadjuk és felforraljuk. A lecsöpögtetett körtenegyedeket belerakjuk, ismét felforraljuk és forrón, levével együtt megfelelően fertőtlenített üvegekbe szedjük. Gondosan lezárjuk,
újságpapírba csomagolva nagy fazékba állítjuk és az üvegek kétharmad részéig vízzel feltöltjük.
3. Tűzre tesszük, és a forrástól számított 10 percig gőzöljük. A befőtteket a fazékban hagyjuk kihűlni, csak azután vesszük ki.