Ecetes szilva

Ecetes szilva
Ecetes szilva
Ecetes szilva
Ecetes szilva
Ecetes szilva
Hozzávalók:
2 kg szilva, 1 liter víz, 50 dkg kristálycukor, 3 dl 6%-os vörösborecet

1. A szilvát megmossuk úgy, hogy ha lehet, a hamvassága megmaradjon. Ezután a szemek szárának felét ollóval levágjuk, azaz megkurtítjuk. A szárral fölfelé állítva szorosan üvegekbe rakjuk.
2. Közben a vizet a cukorral meg az ecettel felforraljuk, a szűrőkanállal lehabozzuk. Ez azért fontos, mert ez a hab gyűjti össze a cukor meg a víz szennyeződéseit, ami a befőttet elronthatja. A forró cukoroldatot a szilvára öntjük; akkor jó, ha a gyümölcsöt teljesen ellepi.
3. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni, vagyis azon forrón újságpapírral minden üveget körbetekerünk, végül paplanba rakjuk. Másnap az üvegeket újságpapirostól lábasba rakjuk (a papír azért kell, nehogy elpattanjanak az üvegek, ha véletlenül összekoccannak).
4. Annyi hideg vizet öntünk köré, amennyi az üvegek kétharmadáig ér, amit nagy lángon felforraljunk, majd kis lángra állítjuk és az ecetes szilvát gyöngyöző forralással 12 percig így főzzük.
5. A vízből kiemeljük, megtörölgetjük, újságpapírral körbetekerjük, újra szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Másnap a helyére tehetjük.

Jó tanács
– Szilvát ugyan már augusztustól kapni,
de szeptemberben szokás eltenni.