Csalamádé

Csalamádé
Csalamádé
Csalamádé
Csalamádé
Hozzávalók
1,5 kg húsos tévépaprika, 2 kg eltenni való uborka, 1 kg zöldparadicsom (lehetőleg a kevesebb levet és magot tartalmazó Lucullus fajta), 1 kg vöröshagyma, 2 kg fejes káposzta, 10 evőkanál só, kb. 2,5 liter víz, 5 dl 10%-os ételecet, 1 evőkanál egész fekete bors, 5-6 babérlevél, 2 mokkáskanál timsó esetleg kénpor (patikákban kimérve mindkettő kapható)

1. A paprikát kicsumázzuk, jól megmossuk, lecsöpögtetjük. Az uborkát kefével dörzsölgetve alaposan megmossuk, végét levágjuk. A zöldparadicsomok szárát kimetsszük, a szemeket megmossuk, ahogyan a lehéjazott hagymát is. A káposztát félbevágva kitorzsázzuk, foltos külső leveleit lefejtjük, majd a fejet megmossuk.
2. Az így előkészített összes zöldséget vékonyan fölszeleteljük. Legjobb erre a célra az uborkagyalu, vagy az ilyen műveletre alkalmas konyhagép. Persze vághatjuk kézzel is, csak így sokkal tovább tart, és egyáltalán nem biztos, hogy egyformán szép vékony lesz.
3. Az összes zöldséget egy tálba szórjuk, a sóval összekeverjük, és letakarva legalább fél napon át állni hagyjuk. Ezután két tenyerünk közt nagyon jól kinyomkodjuk, és fertőtlenített üvegekbe rakjuk. Fontos, hogy ne nyomkodjuk bele szorosan, mert akkor a salátaléből nem jut mindenhová, és a csalamádé megromlik.
4. A vizet az ízesítőkkel, a fűszerekkel és a timsóval — ez azért kell bele, hogy a zöldség megpuhuljon — 2-3 percig forraljuk, hűlni hagyjuk. Ezután a csalamádéra merjük, de még nem zárjuk le az üvegeket. 6–8 óra alatt a zöldség a levet jól beszívja, ezért ha kell, utánatöltjük. Az üvegeket kicsit megütögetjük, hogy a csalamádé sehol ne maradjon levegős. Végül lezárjuk, a helyére rakjuk. Ez a mennyiség kb. 9 darab, egyenként 7,5 decis üveghez elegendő.

Jó tanács
– Az első napokban, ha rápillantunk az üvegekre, láthatjuk, hogy apró buborékok szaladgálnak benne, azaz forr. Ez nem jelent hibát! Az érési folyamathoz tartozik, ilyenkor változik meg a színe is.
– A receptet többféleképp variálhatjuk. Például kerülhet bele bogyiszlói csípős vagy éppen piros és zöld színű paprika, fűszerezésül pedig kis darab megtisztított és földarabolt torma is, de ízesíthetjük kb. 25 deka cukorral is.
– Augusztus közepétől szeptember közepéig a legolcsóbbak a hozzávalók, ilyenkor tegyük el.