Köménymagos leves


Hozzávalók:
1 mokkáskanál köménymag, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál finomliszt, 1 csapott kiskanál jóféle pirospaprika, valamivel kevesebb, mint 1 csapott evőkanál só, 1 kisebb vöröshagyma
a leves betétjéhez:
1 tojás vagy 2 szikkadt szelet kenyér

1. A köménymagot egy lábasban az olajon 1 perc alatt megfuttatjuk – még ízesebb, ha a fűszert előtte néhány vágással kissé fölaprítjuk. Akkor jó, ha hallhatóan pattogni kezd.
2. Ezután a tűzről lehúzzuk, majd a liszttel meghintjük, és gyorsan elkeverjük, nehogy megégjen, maradjon szép világosbarna. A pirospaprikával fűszerezzük és azonnal 1-1,2 liter hideg vízzel fölöntjük, megsózzuk.
3. Kevergetve fölforraljuk, a lehéjazott hagymát egészben belerakjuk, kis lángon kb. 10 percig főzzük.
4. Tálalás előtt a hagymát kiemeljük belőle, és a levesbe a tűzről levéve a felvert tojást belekeverjük. Tojás helyett pirított zsemlekockákat beleszórva is kínálhatjuk.

4 főre
Elkészítési idő: 20 perc
Egy adag: 108 kcal • 0,6 g fehérje • 10,0 g zsír • 3,8 g szénhidrát • 0,0 g rost • 0 mg koleszterin