Fűszeres édesburgonya-krémleves

Fűszeres édesburgonya-krémleves
Hozzávalók:
1 nagyobb édesburgonya (60 dkg), só, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, diónyi darab gyömbér, 1 apró piros csilipaprika vagy fél kiskanál Erős Pista, 8 dl szűrt húsleves-vegetáriusoknak ízes zöldségleves, 2 dl főzőtejszín (tejérzékenyeknek helyette is leves)
a tetejére: korianderzöld

1. Az édesburgonyát héjastól alaposan megmossuk. Egy kis tepsire vékonyan sót szórunk, az édeskrumplit rárakjuk, és pontosan úgy, mint amikor krumplit sütünk, közepesen forró sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük.
2. Közben a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük, egy fazékban, a kissé megforrósított olajban 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk. Az utolsó 1 percre hozzáadjuk az apróra vágott gyömbért és a kimagozott fölaprított csilipaprikát vagy Erős Pistát is is. Az alaplevet ráöntjük, fölforraljuk. Kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, 20 percig főzzük, hogy minél intenzívebb legyen az íze.
3. A sült édesburgonyát egy kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, fölaprítjuk, és a levesalapba rakjuk. 1-2 percig forraljuk, majd merülőmixerrel pürésítjük, végül a tejszínnel dúsítjuk. Megforrósítjuk, ha kell utánafűszerezzük, utánasózzuk. Tálaláskor a tetejére apróra vágott koranderzöldet szórunk.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 255 kcal • fehérje: 3,8 gramm • zsír: 15,0 gramm • szénhidrát: 26,2 gramm • rost: 3,9 gramm • koleszterin: 17 milligramm