Novák Ferenc : Rákóczi János örökében.

Novák Ferenc
Novák Ferenc
Novák Ferencék
Az 1988-as frankfurti olimpiára készülő magyar csapat : Kopcsik Lajos, Mátyás Rudolf, Varga Károly, Novák Ferenc, Lukács István

A nagy generáció

Novák Ferenc harminchét éven át dolgozott a Gellért Hotel konyhafőnökeként, és ugyanolyan legendás egyénisége szakácsművészetünknek, mint névrokona, Novák Dezső a futballnak. Egy pesti kávéházban sikerült beszélgetnem vele.

Hogyan lett szakács?

Véletlenül lettem szakács. Erdésznek szerettem volna menni, de miután tizen voltunk testvérek, s én voltam a legkisebb, szüleimnek nem volt módja, hogy a debreceni erdésziskolában taníttassanak. Apám egyszer egy hírdetést olvasott az egyik lapban, hogy az Astoriába szakácstanulókat vesznek föl. Addig nem játszott főszerepet életemben az étkezés, hisz szűkös körülmények közt éltünk, az élet mégis erre a pályára sodort. Szegeden laktunk, a bátyám kísért fel Pestre. Így lettem 14 évesen tanuló a Hotel Astoriában, Mózer István konyhafőnöknél. Egy év elteltével a Duna (volt Bristol) Szállóba kerültem Rákóczi Jánoshoz, a legendás séfhez, aki szinte második apám lett. Tőle tanultam meg dolgozni. Persze én sem örültem, amikor munka után konyhát kellett mosni, de ma már hálás vagyok. Rákóczi nem ismert lehetetlent. Soha nem azt mondta, hogy ezt pedig meg kell csinálni, hanem mindig azt kérdezte: ugye itt maradsz még pár órát? És közben – úgy, hogy észre sem vettem – a szakma minden rejtelmébe beavatott. Sok versenyen kuktáskodtam mellette. Persze csak azzal osztotta meg szakmai titkait, akit szeretett. Én e szerencsések közé tartoztam. Mészárszéken dolgoztunk, megtanultuk az előkészítést is, amit bizony a mai fiatalokról nemigen lehet elmondani. Márpedig ezt a szakmát kedv és szorgalom nélkül nem lehet csinálni. 1961-ben aztán nyugdíjba ment, és Eigen Egon lett a konyhafőnök, én meg a helyettese. Közben nyaranta, a „szezonban”, a Balatonnál dolgoztunk, 2 évig voltam konyhafőnöke a tihanyi Sport Szállónak. 1964-ben vettem át a Gellért konyhafőnökségét Glázer Józseftől. Nagyon szerettem csinálni. Mindig reggel hatra jártam, elindítottam a napot, kiosztottam, kinek mi a feladata. Ha nyolcra mentem véletlen, szinte idegennek éreztem magam, már mindenki csinálta a dolgát, én meg nem tudtam ki mit ténykedik.

Ha újra kezdené, szakács lenne vagy erdész?

Szakács! Több mint ötven évet töltöttem el ezen a pályán, amit ha nem szerettem volna, abbahagyom. A szakmai tapasztalatokon kívül is rengeteget adott nekem, például fantasztikus élmény volt a sok utazás. Amikor megfogtam Sidney-ben az Operaház falát, azt mondtam magamnak, ez nem lehet igaz, hogy itt vagyok! Örültem. Gondolj csak bele! 1964-től, amikor a Gellért Szálló konyhafőnöke lettem, minden évben legalább 3 hónapot külföldön töltöttem. A világ legkülönbözőbb országaiban főztem magyaros heteken, hónapokon. Hihetetlen nagy szám volt, hisz akkoriban még nem lehetett csak úgy utazgatni, én meg bejártam a szakmámmal szinte az egész világot: Thaiföld, Japán, Fülöp-szigetek, Indonézia, Ausztrália, és még hosszasan sorolhatnám. Utóbbit különösen szerettem, olyan az éghajlata, mint a legszebb magyar nyárnak, kinti kollégáim pedig nagyon segítőkészek és barátságosak voltak, munka után mindig elvittek valamerre.

Manapság divatos szidni a magyar konyhát, hogy zsíros, korszerűtlen és így tovább. Ön, aki sok nemzet konyháját megismerte, hogy látja ezt?

Kicsit olyan az egész, mint a politika, miszerint minden rossz, ami régen volt. A rendszerváltás előtt a menedzserek nem járkáltak külföldre, így nem élvezhették más népek gasztronómiai kultúráját. Egyszerre kiszabadultak, és a nyugat-imádat elsöpört szinte mindent: kint minden más, és annyira jó, és csak az a jó! Egyszeriben nem számított nemzeti kincsünk, örökségünk. A japánok vagy a franciák büszkék a konyhájukra, sose akarták megtagadni, alapjaiban megváltoztatni. A franciák Escoffier óta nem akartak gyökeresen váltani, ma is használják a besamelt, a velutét és a többi alapot. Ezzel szemben a magyar konyhát szinte letarolták. Támadták, hogy egészségtelen, zsíros, korszerűtlen; ami persze egyes fogásaira igaz, főleg, ha nem jól készítik el. De a magyar konyha ennél sokkal változatosabb, szezonálisabb! A megoldás az, hogy sem az étkezést, sem a fűszereket nem szabad túlzásba vinni, és változatosan kell enni. Ma inkább a kínai konyhát utánozzák, túlfűszereznek mindent, sokszor azt sem érzik mi mihez való.

Nyugaton megbecsült emberek a régi nagy séfek. És itthon?

Aki a média középpontjában van, az minden bizonnyal, bár egyáltalán nem biztos,hogy a legjobbak kerülnek oda. De ez kint sincs másként. Például ott van a francia Poul Bocuse. Sokan voltak még hasonló képességekkel, de őt emelte ki a média, igazi sztár lett. Ő volt a szülőatyja a nouvelle cusine irányzatnak, a francia új konyhának, amit mi is kipróbáltunk. Tíz-tizenkét fogás egy menü úgy, hogy mindenből csak egy falatnyi. Húsz főre ezt meg lehet csinálni, de százra már nem megy. Ma már nem is divat.

Maradjunk akkor itthon. Legutóbb az ön elválaszthatatlan kollégájával és barátjával, Lukács séf úrral beszélgettem arról, hogy mintha generációs ellentét húzódna a mai és a régi mesterek között.

Akiknek nem úgy megy, a múltat bírálják, hisz másban a legkönnyebb a hibát keresni. Mi tiszteltük a mestereinket, nem úgy mint manapság. Külföldön pedig számtalan elismerésben volt részünk. Most nem is a versenyekre gondolok, hanem arra, hogy magamat is beleértve rengeteget utaztak a szakácsok külföldre, Interekbe, Hiltonokba, neves éttermekbe, és mindenhol szerettek minket, mert a magyarokat minden „placcon” lehetett használni, a húsok előkészítésétől a cukrászatig egyaránt. Nagyszerűek voltak az alapjaink, a mestereink, oktatóink.
Ahhoz képest a mai képzés felszínes, az alapfogásokat sincs módjuk megtanulni a diákoknak. Hallottam már olyat is, igaz, nyomban ott is hagytam az előadást, hogy csak az a szakács, akinek Michelin-csillaga van. Hát nézd, kétségtelen előnye ennek a rendszernek, hogy rengeteg friss alapanyaggal, szezonálisan dolgozik, frissen készít el mindent amit lehet. Magam is vendégeskedtem jó pár ilyen étteremben, de megmondom őszintén, zömében nem voltam elájulva tőle. Bátran állítom, hogy a magyar gasztronómia magasabb szinten van ennél, már ahol megfelelően művelik. De hidd el, nem az új ellen vagyok! Folyamatosan törekedtünk mi is a változatosságra. A 70-es években a Gellértben a fogások mellé már külön adtuk a mindenféle zöldköretet, párizsi köretet, ami akkoriban nagy szám volt. Egyáltalán nem voltunk elmaradva. Nyolc helyettesem volt, akiknek a vállalat folyamatosan biztosította a tanulás lehetőségét. Kiküldték őket számos országba, például Japánba, Hollandiába, Németországba, ahol olykor 1 évet is eltöltöttek, és amit kint láttak, azt igyekeztek megvalósítani itthon. Nagy Józsi 2 évig volt Japánban, innen hozta magával többek közt a yakitori receptjét, ami a Gellért étlapjára is feltettünk. De például Lusztig Tamással nyitottuk meg Láng úr Hungária éttermét a New York-i Manhattanban, és rengeteget tanultunk tőle is. Bátran mondom, iskolát teremtett a mi generációnk! És ami tán a lényeg, összetartott a szakma, nem úgy, mint ma. Tavaszszal, ősszel a séfklubban találkoztunk, beszélgettünk. Ugyanakkor nagy volt a versengés is: öt olimpián vettünk részt a Lukács Pistával, de mindig harcolni kellett, hogy kijuthassunk, nem adták ingyen a részvételt és a sikert.

Ha már a versenyeknél tartunk. Nem túl rég a rádióban egy általam cseppet sem kedvelt „celeb” riporter azt nyilatkozta – mert újabban azt gondolja, hogy a gasztronómiához is ért –, hogy akik ezeken a megmérettetéseken indultak, azok „aszpikszakácsok”, máshoz nem értenek. Sértve éreztem magam, hisz egy időben én is versenyeztem, de ez a megjegyzés inkább az ön generációjának szólt.

A mi időnkben valóban divat volt aszpikkal fényezni a különféle hideg készítményeket, ezt te is tudod, de ezt is lehet jól csinálni, meg rosszul. Nálunk a konyhán ott főtt külön a halalaplé, a szárnyasalaplé és a többi, ebből főztünk ízes aszpikot, amivel aztán vékonyan bevontuk, amit kellett. Mára persze sokat változtak a versenyek előírásai, mások a követelmények is.
De az életünk nem csak versenyekből állt. Említettem neked, hogy szinte minden országban főztünk, de közben itthon 12 évig mi csináltuk a parlamenti fogadásokat is. Csak hogy egyet említsek, például azt a díszvacsorát is, ami a Szent Korona tiszteletére a Vadász teremben volt, angol protokoll szerint. Hiába akartunk szuper extra dolgokat, a külföldi vendégek miatt puritán magyaros ételsort kellett készítenünk. Hideg libamáj, csirkepörkölt; nem kellett nekik a bélszín vagy a homár, pedig Castrotól az angol királynőig mindenki itt volt!

Ezek szerint Ön is tagja az államfők konyhafőnökeinek?

Igen, 1981 óta vagyok a Chef des Chefs Club tagja, még pedig Gullner Gyuszival, aki az Intercontinental konyhafőnöke volt. Bragard amerikai munkaruha cézár minden évben összehívta a klub tagjait néhány napra. Nekünk az útiköltséget kellett állni, a többi az ő számlájára ment. Lyon, Brüsszel, Mexikó, New York, hogy csak néhányat említsek a helyszínekből. Ez neki reklám volt, ő készíttette személyre szabva a ruháinkat.

Kötelező kérdés: mi a kedvenc étele, főz e otthon?

Szegediek lévén sok halat ettünk, de nem azért mert tudtuk, hogy olyan egészséges, hanem mert ehhez lehetett hozzájutni. Biztosan az otthonról hozott ízélményeknek köszönhetem, hogy legjobban a halat meg a szárnyasokat szeretem, kedvencem a halászlé. A feleségem főz, mellesleg remekül. Egyébként őt is a Gellértben ismertem meg, oktatási előadó volt, és elvégezte a vendéglátóipari főiskolát. És milyen kicsi a világ! Kopcsik Katalinnak hívják, és ha szegről-végről is, de távoli rokona Kopcsik Lajosnak, akivel később sok-sok versenyen dolgoztam együtt. Visszatérve a kérdésedre, én csak akkor ragadok fakanalat, ha összejön a család. Van két lányom és két unokám, a nagyobb eseményeket együtt ünnepeljük. Ilyenkor előételnek készítek egy kis zakuszkit, aztán libamellet vagy töltött pulykamellet.
Az egyik lányom és a családja vegetárius, nekik külön főzök.

Névjegy:
Novák Ferenc mesterszakács, szakíró 1937 augusztusában született Szegeden. A budapesti Hotel Astoria-ban lett szakácstanuló 1951-ben, majd 1 év elteltével a Duna Szállóba (volt Bristol Szálló) Rákóczi János könyhafőnökhöz került. 1954-ben szabadult, s szakácsként dolgozott itt tovább. Amikor Rákóczi 1961-ben nyugdíjba ment, Eigen Egon lett a konyhafönök, Novák Ferenc pedig a helyettese. Nyaranta a Balatonnál dolgozott, 2 évig a tihanyi Sport Szálló konyhafőnöke volt. 1964ben vette át a Gellért konyhafőnökségét Glázer Józseftől. 2001-ig, nyugdíjazásáig itt dolgozott.
Nemzetközi szakmai porondon 1966-ban érte el első kimagasló eredményét az angliai Torky-ban. A frankfurti Nemzetközi Konyhaművészeti Kiállítás Szakács Olimpiáján kétszer, 1968ban és 1988-ban is megkapta az Oscar-díjat; emellett 5 olimpián 7 csapat és 2 egyéni aranyérmet, a luxemburgi világbajnokságpn 2 arany és 1 ezüstérmet szerzett. Munkája során számtalan egyéb elismerésben részesült: 1981-ben az államfők konyhafőnökeinek, a Chef des Chefs Club tagjai közé választották, ahogyan a francia gasztronómiai társaság, a Chaine des Rotisseurs -nek is. 1990-ben Venesz-díjjal, 1998-ban Pro Turismo díjjal, 1988-ban Állami díjjal töntették ki.
Főbb publikációi:
Lukács István-Novák Ferenc-Nagy László:
Mesterszakácsok receptkönyve Bp.1985
Lukács István-Novák Ferenc-Kopcsik Lajos:
Oscar-díjasok Bp. 1996
Ezek mellett társszerő a Budapest a la carte című könyvben.

Lejegyezte: Hargitai György

Ui:
Novák Ferenc receptjeit a szabadszavas keresőbe beírt Novák Ferenc szóval találják meg.