Csirke Trianon-mártással

Csirke Trianon-mártással

Hozzávalók:
egy kb. 1 kg-os konyhakész csirke vagy 4 nagyobb csirkecomb, kicsit kevesebb, mint 1 csapott evőkanál só, fél kiskanál őrölt fekete bors, 3 evőkanál olaj (lehet olíva is), 1-2 evőkanál tejföl vagy tejszín (ez el is maradhat)
a Trianon-mártáshoz:
1-1 piros és zöld húsú kaliforniai paprika, 2 ecetes vagy csemege uborka, 5 szem mogyoróhagyma vagy egy közepes nagyságú fehér hagyma, 4 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 4-5 evőkanál fehérbor, só, őrölt fekete bors
a körethez:
krumplipüré

1. A csirkét négybe vágjuk, a sóval, a borssal és az olajjal bedörzsöljük, egy tálba rakjuk, és éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
2. Másnap egy lábasba rakjuk, körös-körül kb. 10 perc alatt jól megpirítjuk, majd 6 deci vizet öntünk rá. Lefedjük, kis lángra állítjuk, kb. 1 óra alatt vajpuhára pároljuk.
3. A mártáshoz a kétszínű paprikát kicsumázzuk. Néhány karikát vagy csíkot levágunk belőle az étel, pontosabban a köret díszítéséhez, a többit apró kockákra vágjuk, ahogyan a lecsöpögtetett uborkát is. A mogyoróhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és egy magas peremű serpenyőben, az olvasztott vajon megfuttatjuk, de vigyázzunk, mert egy kicsit sem szabad megpirulnia. A liszttel meghintjük, fél percig kevergetve pirítjuk, de ennek sem szabad elszíneződnie. A puha csirkén maradt kb. 5 decinyi párolólevet ráöntjük, és pár perc alatt mártás sűrűségűre főzzük. A borral ízesítjük, utánasózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a kétszínű paprikát és az uborkát is. Világosíthatjuk, gazdagíthatjuk 1-2 evőkanál tejföllel vagy tejszínnel is.
4. Tálaláskor a csirkét a mártással leöntjük. Burgonyapürét kínálunk köretnek hozzá, amit a félretett piros és zöld paprikakarikákkal vagy csíkokkal díszítünk.

Jó tanács
– Eredetileg úgy készül, hogy a csirkét közepesen forró sütőben megsütjük, a mártást pedig szűrt húslevessel külön főzzük.

Megjegyzés
– A franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon kastély (franciául Grand Trianon) XIV. Lajos francia király számára építtetett, hogy családtagjaival és a kiválasztottakkal ide vonulhasson vissza, a versailles-i palotában zajló udvari élet fáradalmai elől.
Számunkra a kastély azonban sajnos másról vált ismertté. Az első világháború befejezéseként 1920. június 4-én itt írták alá az úgynevezett békeszerződést. Erre emlékezve június 4-ét az Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyílvánította.
A magyar gasztronómia történetében is találhatunk megemlékezést történelmünk e gyászos eseményéről. “Az Öreg”-től tudjuk, hogy a budapesti szakácsok között szájról-szájra járt, hogy az 1930-as évek elején, ezen a napon, a francia nagykövet magyar szakácsa a sült csirkét egy különleges mártással tálalta. A kérdésre, hogy ez milyen mártás, azt felelte: Trianon-mártás. Hogy a történet igaz-e vagy csak mende-monda, ma már nem tudni biztosan, ellenben az étel kitűnő, így azt ajánljuk, ha máskor nem, legalább a nemzeti összetartozás napján mindenki készítse el!

Jó tudni!
– A trianoni békeszerződés (vagy trianoni békediktátum) az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések rendszerének részeként, a háborúban vesztes Magyarország (mint az Osztrák–Magyar Monarchia egyik utódállama) és a háborúban győztes antant szövetség hatalmai (Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Japán, Belgium, Kína, Kuba, Görögország, Nicaragua, Panama, Lengyelország, Portugália, Románia, a Szerb-Horvát-Szlovén Állam, Sziám és Cseh-Szlovákország) között létrejött békeszerződés, amely többek között az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása miatt meghatározta Magyarország és Ausztria, Románia, valamint az újonnan létrejött Csehszlovákia és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság új határait. (Ausztria határairól emellett a Saint Germain-i békeszerződés is rendelkezik.)
A trianoni békeszerződést az 1920 tavaszán, a Horthy Miklós által kinevezett Simonyi-Semadam Sándor kormányának két politikailag súlytalan tagja írta alá.
A szerződés Magyarország (Magyar Királyság) új határainak megállapítása mellett 35 000 főben korlátozta a magyar hadsereg létszámát, megtiltotta légierő és nehézfegyverek tartását. Tartalmazta az akkor létrejött Népszövetség alapokmányát is. 1920. június 4-én budapesti idő szerint 16:32-kor írták alá a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a Galérie des Cotelle-ben.
A szerződést nem írta alá a szintén az antanthoz tartozó Amerikai Egyesült Államok, amely akkor nem lett tagja a Népszövetségnek. Az USA és Magyarország később Washingtonban kötött békét: ez a Népszövetségre vonatkozó cikkelyek kivételével szó szerint megegyezik a trianonival.
Forrás: hu.wikipedia.org

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag (köret nélkül): 461 kcal • fehérje: 45,0 gramm • zsír: 25,8 gramm • szénhidrát: 12,2 gramm • rost: 2,8 gramm • koleszterin: 143 milligramm