Pentelei gombócleves


Hozzávalók:
1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 sárgarépa, 1 nagyobb petrezselyemgyökér, 3 evőkanál olaj, 2 kisebb babérlevél, 25 dkg főtt füstölt tarja, 1 csapott evőkanál finomliszt, 1 kiskanál jóféle pirospaprika, só, ételízesítő por, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, fél csokor petrezselyem, 1 kis pohár (150 gramm) tejföl
a burgonyagombóchoz:
15 dkg (tisztítva mérve) főtt, még melegen áttört, de kihűlt burgonya, kb. 2 evőkanál finomliszt, 1 tojás, só, csipetnyi őrölt fehér bors vagy borskeverék
a tetejére:
2 ág zellerzöld, fél csokor kapor

1. A hagymaféléket és a zöldséget megtisztítjuk. A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A répát és a gyökeret 1-1,5 centis kockákra vágjuk.
2. Egy fazékban az olajat kissé megforrósítjuk, majd a hagymát 7-8 perc alatt megfuttatjuk rajta. A fokhagymával további fél percig pirítjuk, majd rádobjuk a kétféle répát. A babérlevéllel fűszerezzük, azután hozzáadjuk a kb. 1 centis kockákra vágott tarját is.
3. Együtt pirítjuk 2-3 percig – ha fokhagymakrémmel főzzük, azt elég csak most hozzáadni, majd a liszttel és a pirospaprikával meghintjük. Még 1 percig kevergetve pirítjuk, azután fölöntjök kb. 1,2 liter vízzel (még jobb, ha füstölt lével). Nagy lángon fölforraljuk, megsózzuk vagy ételízesítőt szórunk bele (kezdjünk 1 kiskanálnyival), megborsozzuk, a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Kis rést hagyva lefedjük, majd kis lángon kb.15 percig főzzük, akkor jó, ha a zöldségek éppen félpuhák lesznek.
4. Ez elegendő idő ahhoz, hogy elkészítsük a burgonyagombócot. Ehhez a kihűlt krumplit, a liszttel meg a tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle és a félpuha zöldségekhez, a forró levesbe rakjuk. További kb.15 percig főzzük, míg minden meg nem puhul benne.
5. A tejfölt egy kevés forró levessel simára keverjük, majd egyetlen mozdulattal a levesbe öntjük. Éppen csak fölforraljuk, utánaízesítjük, végül a finomra vágott zellerzölddel és kaporral fűszerezzük.

4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 378 kcal • fehérje: 15,8 gramm • zsír: 22,7 gramm • szénhidrát: 27,0 gramm • rost: 7,0 gramm • koleszterin: 119 milligramm