Natúr sült csirkemell meggymártással

Natúr sült csirkemell meggymártással
Hozzávalók:
4 fél bőr nélküli csirkemellfilé (60-80 dkg), só, frissen őröltborskeverék, 3-4 evőkanál olaj
a mártáshoz:
60 dkg magozott meggy (idényen kívül befőtt), 1 kisebb citrom leve, 4 evőkanál kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 2 dl tejföl, 2 dl főzőtejszín
kb. 2 csapott evőkanál finomliszt

1. A fél csirkemelleket lapjában bevágjuk, kihajtjuk, kiklopfoljuk. A szeleteket körös-körül megsózzuk – adagonként (szeletenként) kb. fél kiskanálnyit számoljunk –, és félrerakjuk.
2. A magozott meggyet egy kisebb lábasba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi majdnem ellepi (ez kb. 4 dl). Ha befőttből főzzük, akkor azt levével együtt öntjük a lábasba, és annyi vízzel öntjük föl, hogy így legyen kb. 4 decinyi belőle. Utóbbit elég ha folforraljuk, a friss meggyet ellenben 8-10 percig főzni kell. Közben a citrom kifacsart levével és a kétféle cukorral ízesítjük, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezzük.
3. A tejfölt és a tejszínt a liszttel meg egy kevés hideg vízzel simára keverjük, a meggyhez öntjük. Kevergetve 2-3 percig főzzük, ezalatt a leve mártásszerűen besűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel (ez lehet vörösbor vagy málnabor is) hígítjuk.
4. Egy nagy serpenyőben az olajat kissé megforrósítjuk, majd a sózott, borsozott csirkemellet kétszer-háromszor megforgatva 6-7 perc alatt megsütjük rajta.
5. Tálaláskor a sült csirkemelleket tányérra rakjuk, és a meggymártással körülöntjük. Párolt rizzsel (lehetőleg jázminrizzsel) tálaljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag (köret nélkül): 785 kcal • fehérje: 42,3 gramm • zsír: 37,5 gramm • szénhidrát: 69,4 gramm • rost: 1,9 gramm • koleszterin: 193 milligramm