Csokimázas, almakrémes piskótakocka


Hozzávalók
a tésztához:
4 tojás, 8 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál langyos víz, 1 csomag sütőpor, 8 evőkanál finomliszt
a forma kikenéséhez:
2 dkg vaj, kb. 2 evőkanál finomliszt
az almakrémhez:
1,5 kg alma, 9 dl víz, 8 evőkanál kristálycukor, 2 csomag (2×40 gramm) főzni való vaníliaízű pudingpor
a csokoládémázhoz:
20 dkg étcsokoládé, 15 dkg porcukor, 6 dkg vaj vagy sütőmargarin, 6 evőkanál víz

1. A tojásokat szétválasztjuk. Sárgájukat a fele cukorral és a vízzel 2-3 perc alatt fehéredésig, sűrű krémmé keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben a maradék cukrot is hozzáadjuk. A sütőport a liszttel összeforgatjuk. A tojáshab harmadát a cukros tojássárgájára tesszük. Egyharmadnyi sütőporos lisztet rászitálunk, könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, további két részletben adjuk hozzá.
2. Vajal kikent, belisztezett nagytepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 10 perc alatt megsütjük.
3. Az almát meghámozzuk, félbevágva kicsumázzuk, húsát 1 centis kockákra aprítjuk. 8 deci vizet fölforralunk, a cukorral ízesítjük. Az alma harmadát beleszórjuk, 2-3 perc alatt puhára főzzük, ezután szűrővel kiemeljük, hűlni hagyjuk. A többi almát ugyanígy, két részletben főzzük meg. A vaníliaízű pudingport 1 deci vízzel simára keverjük, az alma főzőlevéhez öntjük, kevergetve pár perc alatt sűrű krémet főzünk belőle. Az almakockákat belekeverjük és egyenletesen a tésztára simítjuk. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
4. A mázhoz valókat egy kisebb lábasban kevergetve fölolvasztjuk. Egyenletesen az almakrémre simítjuk. Dermedni hagyjuk. Forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk, így tálaljuk.

36-40 szelet
Elkészítési idő: 1 óra + dermesztés
Egy szelet: 139 kcal