Hozzávalók:
2 alma (25 dkg), 13 dkg Graham-liszt (teljesőrlésű liszt),
13 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, fél kiskanál szódabikarbóna, fél kiskanál őrölt fahéj, csipetnyi őrölt szegfűszeg, csipetnyi reszelt szerecsendió, 10 dkg dió, 1 tojás, 13 dkg barna cukor, 1 csomag vaniliás cukor, 13 dkg sütőmargarin vagy vaj, 3 dl natúr kefir
a morzsához:
5-5 dkg finomliszt, barna cukor és sütőmargarin vagy vaj,
csipetnyi őrölt fahéj, 6 dkg durvára vágott dió
a formák: kikenéséhez
sütőmargarin vagy vaj
1. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, húsát 3-4 milliméteres kockákra aprítjuk. A kétféle lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a fűszerekkel, a durvára vágott dióval és az almával összekeverjük.
2. Egy másik tálban a tojást a cukorral és a vaníliás cukorral felverjük, az olvasztott margarint (vajat) és a kefirt hozzáöntjük. A gyümölcsös liszthez adjuk, összekeverjük. A morzsához valókat össszedolgozzuk.
3. Egy közepes muffinsütő mélyedéseit margarinnal kikenjük vagy papírkosárkákkal kibéleljük, és a masszával a háromnegyedükig megtöltjük. A diós tésztamasszát a tetejükre morzsoljuk, de az is jó, ha lereszeljük és így szórjuk rá.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 22 perc alatt megsütjük. A formában maradjon 10 percig, majd a kis süteményeket rácsra rakjuk. Melegen vagy langyosan kínáljuk.
12 darab
Elkészítési idő: 40 perc
Egy darab: 368 kcal • fehérje: 6,7 gramm • zsír: 20,7 gramm • szénhidrát: 38,1 gramm • rost: 3,4 gramm • koleszterin: 23 milligramm