Tarhonyás hús csirkéből, bográcsban

Tarhonyás hús csirkéből, bográcsban
Hozzávalók:
1,5 kg csirkefelsőcomb, só, 1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 8-10 evőkanál olaj, 1 kg tarhonya, 15 dkg füstölt szalonna, 1 nagyobbacska vöröshagyma, 1-2 paradicsom és tévépaprika, 1 csapott evőkanál pirospaprika, frissen őrölt fekete bors

1. A bográcsolást megelőző este a csirkefelsőcombokat, miután bőrüket lefejtettük, kifilézzük, azaz egy éles kiskéssel a közepükön húzódó csontot kiemeljük belőlük. A csontokat 2 liter vízben, 1 kiskanál sóval ízesítve fölforraljuk, 50 percig főzzük, majd leszűrjük, ez lesz a tarhonyás hús alapja. A combfiléket kb. 2 centis darabokra vágjuk, 1 kiskanál sóval, a Piros Arannyal meg 2 evőkanál olajjal összekeverjük. Letakarva éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
2. Ugyancsak még előző nap, a csirke bőrét több darabra vágjuk, egy lásbasban a zsírját kevergetve kisütjük. A pörcöt kiemeljük belőle. Visszamaradó zsírjához 4-5 evőkanál olajat adunk, és a tarhonyát világosbarnára pirítjuk benne. Most már nyugodtan várhatjuk a másnapi bográcsolást.
3. A szalonnát apró kockákra vágjuk, 2-3 evőkanál olajat adunk hozzá, és zsírját egy bográcsban, kevergetve kisütjük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a pörcösödő szalonnára dobjuk, kevergetve 8-10 perc alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a pácolt csirkehúst, keverve-rázogatva 20-25 percig pirítjuk. Közben a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát is hozzáadjuk. Ha kell, egy kevés vizet is öntünk alá, nehogy leégjen, de úgy ügyeskedjünk, hogy a végére zsírjára süljön. Ekkor a pirospaprikával meghintjük, fél percig pirítjuk, majd a csontok főzőlevét ráöntjük. Fölforraljuk, a húst kb. 25 perc alatt puhára főzzük.
4. Ekkor belekeverjük az előzetesen megpirított tarhonyát, beleteszünk 1 kiskanál sót, jól megborsozzuk, lefedjük – erre a célra az alufólia is megfelel. Mérsékeljük alatta a tüzet (feljebb emeljük a bográcsot), így főzzük az ételt kb. 15 percig, pontosabban addig, míg a tetejéről láthatóan elfő az összes folyadék. Ekkor a tűzről leemeljük, megkótoljuk, ha kell utánasózzuk, borsozzuk, jól megkeverjük. Szorosan lefedjük, – ehhez ha kell, konyharuhát is fekethetünk a fedele alá -, és így hagyjuk 15 percig, hogy a saját gőzében puhulhasson meg teljesen.

10 főre
Elkészítési idő: bő 1 óra
Egy adag: 775 kcal • fehérje: 48,5 gramm • zsír: 30,3 gramm • szénhidrát: 76,9 gramm • rost: 4,6 gramm • koleszterin: 198 milligramm