Szalontüdő

Szalontüdő
Hozzávalók:
bő 1 kg sertéstüdő és -szív vegyesen, 2 vöröshagyma, 4-5 szem fekete bors, 2 babérlevél, só, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál kristálycukor, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál jóféle pirospaprika, 1 ecetes uborka, 1 evőkanál kapribogyó (el is maradhat), 1 gerezd citrom, 1 evőkanál mustár, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál 10%-os ételecet, 1 dl tejföl

1. A tüdőt meg a szívet megtisztítjuk – a hártyákat, a zsírt, a hörgőket lefejtjük róla –, lábasba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Az egyik hagymát megmossuk, héjastól félbevágjuk és az egész borssal meg 1 babérlevéllel a belsőséghez adjuk, 1 kiskanál sót szórunk bele, majd lefödve, kis lángon jó 1,5 óra alatt puhára főzzük.
2. Levéből kiemeljük, egy kicsit hűlni hagyjuk, kisebb hasábokra vágjuk. Egy lábasban kissé megforrósítjuk az olajat, majd a cukrot világosbarnára pirítjuk benne. A liszttel 1-2 percig tovább sütjük. Ekkor kerül bele a másik hagyma is, amit lereszeltünk, és a zúzott fokhagyma meg a babérlevél is. A tűzről levéve a pirospaprikával megszórjuk. A tüdő főzőlevéből kb. 4 decit rámerünk, kevergetve simára, mártás sűrűségűre forraljuk. Ha túl sűrű lenne, egy kevés főzővízzel hígíthatjuk.
3. A vékony csíkokra metélt uborkát, a kapribogyót meg a citrom lereszelt héját és levét hozzáadjuk. A mustárral, a borssal, az ecettel ízesítjük. A tejföllel dúsítjuk, végül az összevágott belsőségeket is beleforgatjuk. 4-5 percig forraljuk. Zsemlegombóc (receptjét lásd a köret, főzelék kategóriánál) illik hozzá köretnek.

Jó tanács
– Letakarva hűtőszekrényben 4 napig eláll.

4 főre
Elkészítési idő: 3 óra (ennek csak a fele a munka)
Egy adag: 510 kcal • 46,4 g fehérje • 34,1 g zsír • 4,2 g szénhidrát • 0,3 g rost • 890 mg koleszterin