Pacalpörkölt


Hozzávalók:
3 kg tisztított marhapacal, só, 1 kg vöröshagyma, 3-3 tv paprika és paradicsom, 15 gerezd fokhagyma, 60 dkg sertészsír, 6 babérlevél, 3 csapott evőkanál egész fekete bors, 3 púpozott evőkanál majoránna, 1,5 evőkanál egész köménymag, 3 púpozott evőkanál jóféle pirospaprika, 1 kiskanál füstölt pirospaprika, 1 csapott evőkanál csípős Piros Arany (Erős Pista is lehet)

1. A pacalt megmossuk, bő vízben feltesszük főni, majd a forrástól számított 15 percig főzzük. Hideg vízbe átrakjuk, hűlni hagyjuk.
2. A megtisztított hagymát, paprikát, paradicsomot és a fokhagyma felét finomra vágjuk. Lábasban zsírt olvasztunk, az előzőeket belerakjuk, és többször megkeverve kb. 10 perc alatt megfonnyasztjuk, közben 1 csapott evőkanál sót is szórunk rá. Ezután 4 deci vízzel fölöntjük, főzni kezdjük.
3. A babérlevelet, az egész borsot, a majoránnát és az egész köménymagot kisebb lábasba rakjuk, 5-6 deci vizet ráöntünk, 20 percig főzzük.
4. A lecsöpögtetett pacalt gondosan megtisztítjuk, szerencsére a legtöbb helyen szépen előkészítve, hófehéren árulják így nincs vele sok vesződség. Ezután nem egészen kisujjnyi nagyságú csíkokra vágjuk. A pörköltalapba rakjuk, a fűszerkivonatot rászűrjük. 1 csapott evőkanál sóval ízesítjük, és kifejezetten lobogva (erősen) forralva 2,5 órán át főzzük, közben többször belekeverünk. A fűszereket visszaszórjuk a lábasba, újra ráöntünk 5-6 deci vizet, újra kb. 20 percig főzzük, majd rászűrjük a pacalra. Ezt a műveletet 4-5 alkalommal megismételjük a főzés során, attól függően, hogy kóstolás után igényel e még a fűszerekből a szaftunk. Tehát a pacal levét főzés során hol a fűszerkivonattal, hol vízzel pótoljuk. A 2,5 óra elteltével egyre többször kell kevergetni, mert ahogy sűrűsödik a leve, úgy ég le egyre könnyebben. Ekkor egy kis időre elzárjuk a alatta a tüzet, A tetejére kiülő zsiradékba hintjük a pirospaprikát, a Piros Arannyal tüzesítjük, elkeverjük, utánasózzuk, és további kb. 30 percen át főzzük, de itt már szinte folyamatosan kevergetni kell.

Jó tanács
– Ez a több mint százéves recept egy Dunapataj környéki csárdából származik. Aki a zsír mennyiségét csökkenteni szeretné, 40 dekával készítse.
– Főzhetjük bográcsban is: ilyenkor a bográcsolást megelőző este főzzük elő a pacalt, így másnap már csak a pörköltalapba téve kell puhítani.
– Letakarva hűtőszekrényben 4 napig eláll.

8 főre
Elkészítési idő: kb. 4 óra
Egy adag (köret nélkül): 1380 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.