Szilvás-szőlős rétes

Szilvás-szőlős rétes
Hozzávalók:
50 dkg szilva, 50 dkg zöld szőlő, 2-3 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál mézessütemény fűszerkeverék, 4-4 evőkanál zsemlemorzsa és darált dió (lehet kekszmorzsa vagy zabkorpa is), 2 csomag 4 lapos réteslap
a sütéshez:
olaj, zsemlemorzsa
a tálaláshoz:
fahéjas porcukor

1. A gyümölcsöket megmossuk. A szilvát elnegyedelve kimagvaljuk. A szőlőt a fürtről lefejtjük, a szemeket félbevágjuk, magjaikat kikaparjuk. Mindet egy tálba rakjuk, a cukorral, a fűszerkeverékkel, a morzsával és a dióval összekeverjük.
2. Egy megnedvesített konyharuhán 4 réteslapot egymásra terítünk úgy, hogy közüket egy kevés olajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A felső lapra, a töltelék alá valamivel több morzsa kerüljön. Felénk eső oldalára egy vastagabb csíkban egyenletesen ráhalmozzuk a töltelék felét. A konyharuha segítségével föltekerjük, és átgörgetjük egy kiolajozott tepsibe. A másik rúd rétest ugyanígy készítjük el, illetve azt is megtehetjük, hogy nem egy vastagabb csíkba kerül a réteslapra a töltelék, hanem annak egész felületén egyenletesen szétterítve, s úgy tekerjük föl, akár a bejglit. A másik rúd mellé, a tepsibe hengergetjük.
3. A réteseket olajjal lekenjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (220 ºC; légkeveréses sütőben 200 ºC) kb. 20 perc alatt szép barnásra sütjük.
4. Langyosan, kissé rézsútosan szeletelve, porcukorral behintve tálaljuk.

Jó tanács
– Készíthetjük úgy is, hogy a szilvát egy lábasban kevergetve éppen csak fölforraljuk, a tűzről lehúzva belekeverjük a szőlőt, hűlni hagyjuk, s csak azután keverjük össze a többi hozzávalóval. Így töltjük a réteslapokba. Ez a változat nem áztatja el annyira a ropogós rétestésztát.

2 rúdhoz (16 szelethez)
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy szelet: 187 kcal • fehérje: 4,1 gramm • zsír: 3,5 gramm • szénhidrát: 34,6 gramm • rost: 2,5 gramm • koleszterin: 0 milligramm