Vecsési kacsa

Hozzávalók:
1 konyhakész kacsa (kb. 2 kg), 10 dkg füstölt szalonna, 2 vöröshagyma, 2 evőkanál jóféle pirospaprika, 2 kg savanyú káposzta, 1 kiskanál őrölt fekete bors vagy csípős Piros Arany, 1 kiskanál só, 25 dkg pulyka- vagy libakolbász, 1,5 dl fehérbor, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 kis csokor petrezselyem

1. A kacsát megmossuk, szárazra törölgetjük. Hátával lefelé vágódeszkára fektetjük, és mellénél kezdve kettéhasítjuk. A feleket további 3-3 részre daraboljuk, vagyis levágjuk a combját, majd a szárnyát egy kis mellrésszel együtt.
2. Bőrös (zsíros) oldalával lefelé egy lábasba rakjuk, és közepes lángon kb. 10 percig sütjük, közben körös-körül jól megpirítjuk. Ha kész, kiemeljük. Zsírjából csak 3-4 evőkanálnyit hagyunk a lábasban, a többit félretesszük.
3. A szalonnát kis kockákra, a hagymát finomra vágjuk, majd együtt, a kacsa visszamaradó zsírjában, közepes lángon 5-6 percig pirítjuk. Ekkor a pirospaprikát belekeverjük, és egy kevés vízzel azonnal felöntjük, nehogy megégjen.
4. A káposztát kinyomkodjuk, ha túl savanyúnak találnánk, kissé kimossuk. 3-4 vágással rövidebbre aprítjuk, a paprikás alapba keverjük, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi. Megborsozzuk, megsózzuk, az elősütött húst is hozzáadjuk.
5. Felforraljuk, majd lefedjük és kis lángon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. Elfövő levét vízzel pótoljuk. A lebőrözött kolbászt nem túl vékony karikákra vágjuk. A borral együtt a puha káposztás húshoz adjuk, 10 percig főzzük. A kacsát kiemeljük belőle.
6. A káposztát 10 percig pihentetjük, így zsírja feljön a tetejére, a felesleget könnyedén lekanalazhatjuk róla. Az ételt kétféleképp is sűríthetjük. Habarással: ekkor a lisztet egy pohárnyi vízzel simára keverjük, a forró káposztához öntjük és kevergetve 4-5 percig forraljuk. Lisztszórással: ekkor a lisztet az étel tetején összegyűlt zsiradékba – máshová ne kerüljön! – szórjuk, és várunk néhány percig, amíg mindet beissza, végül 4-5 percig főzzük. Tálalás előtt a húst újra beleforgatjuk, ha kell utánasózzuk, és fölaprított petrezselyemmel meghintjük.

6 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy adag: 671 kcal • fehérje: 44,1 gramm • zsír: 47,8 gramm • szénhidrát: 16,1 gramm • rost: 6,8 gramm • koleszterin: 198 milligramm