Tarhonyás kacsa


Hozzávalók:
1 kisebb, konyhakész kacsa (kb. 1,5 kg), 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika, só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors vagy csípős paprikakrém, 50 dkg tarhonya, 1-1 nagyobb paprika és paradicsom

1. A kacsát 8 részre vágjuk. Hátával lefelé vágódeszkára fektetjük, és mellénél kezdve kettéhasítjuk. A feleket további 4-4 részre daraboljuk, vagyis levágjuk a combját, majd a szárnyát, és kettécsapjuk a törzsét. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, mindkettőt finomra aprítjuk.
2. Ezután egy nagy lábasban a fele olajon, a hússal együtt megpirítjuk, a tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük, 1 kiskanál sóval ízesítjük, megborsozzuk és körülbelül 2 deci vizet öntünk rá. Kis lángon, lefödve kb. 50 perc alatt szinte teljesen puhára pároljuk.
3. Közben a tarhonyát egy lábasban az olaj másik felén kevergetve megforrósítjuk, 1 csapott evőkanál sót rászórunk, 8 deci forrásban lévő vízzel fölöntjük, és lefödve, kis lángon majdnem puhára pároljuk, pontosabban míg a leve el nem fő.
4. Ezután a tűzről lehúzzuk, tiszta konyharuhát teszünk a fedele alá, és úgy hagyjuk puhulni kb. 15 percet. A kicsumázott paprikát és a paradicsomot kis kockákra vágjuk, a tarhonyával együtt a kacsához keverjük. Egy cseréptálat előírás szerint 15-20 percre hideg vízbe áztatunk, a tarhonyás kacsát belerakjuk, és lefödve, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 40 percig sütjük.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 1058 kcal • fehérje: 62,0 gramm • zsír: 48,2 gramm • szénhidrát: 94,0 gramm • rost: 0,9 gramm • koleszterin: 239 milligramm