Rebarbarával töltött kacsa

Rebarbarával töltött kacsa
Hozzávalók:
10-10 szem borókabogyó és fehér bors, 2 babérlevél, 2 kiskanál só, 1 kiskanál erős pirospaprika, 1 konyhakész, kb. 2 kg-os kacsa, 75 dkg rebarbara, 1 csomó leveszöldség, 4 evőkanál olaj, 1 csomó újhagyma, 4-5 gyöngyhagyma (lehet konzerv is), 1 csomó bazsalikom, 2 nagyobb, savanykás alma, 2 közepes sárgarépa, 2 darabka fahéj, 2 evőkanál porcukor, 3 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1,5 dl almabor

1. A borókabogyót meg a borsot a babérlevéllel együtt mozsárban összetörjük, a sóval és a pirospaprikával összekeverjük, a kacsát kívül-belül bedörzsöljük vele.
2. A rebarbarát, a leveszöldséget, az újhagymát a sárgarépát meg a gyöngyhagymát megtisztítjuk. A rebarbarát kissé ferdén 1 centi vastagon fölszeleteljük, a többi zöldséget körömnyi darabokra vágjuk. A bazsalikomot finomra aprítjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kikaparjuk, húsát a rebarbarához hasonlóan földaraboljuk. A rebarbara felét az újhagymával, az almával, a répával meg a gyöngyhagymával összekeverjük. A bazsalikommal, a fahéjjal fűszerezzük, és a kacsa hasüregébe töltjük.
3. A leveszöldséget az olajon megfuttatjuk, 2,5 deci vizet öntünk rá, majd magas falú tepsibe töltjük. A szárnyast rátesszük, és sütőben, nagy lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 2 órán át sütjük. Közben levével locsolgatjuk, ami ha elpárologna, pótoljuk.
4. A cukrot a vajon karamellizáljuk, és a maradék rebarbarát beleszórjuk. A borral ízesítjük, 6-8 percig kis lángon pároljuk. A kacsa tepsiben összegyűlt levét zsírtalanítjuk, majd a boros rebarbarára szűrjük, 1-2 percig forraljuk, végül a kacsára öntve tálaljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 3 óra
Egy adag: 758 kcal