Shepherd’s Pie – Pásztor pite vagy Pásztor tál

Shepherd’s Pie (pásztor pite vagy pásztor tál)
Shepherd’s Pie (pásztor pite vagy pásztor tál)
Hozzávalók: 3 nagy burgonya (kb. 90 dkg), só, 10 dkg vaj, 1 vöröshagyma, kb. 30 dkg sárgarépa, kukorica és zöldborsó vegyesen (fagyasztott zöldségkeverék is lehet), kb. 70 dkg darál marha-, bárány- vagy birkahús, 1,25 dl erőleves (leveskockából is készülhet), 1 kiskanál Worcester-szósz, őrölt fekete bors

1. A burgonyát megtisztítjuk, negyedekbe vágjuk, és enyhén sózott vízben puhára főzzük, ez nagyjából 20 perc, majd leszűrjük.
2. Amíg a krumpli puhul, a vaj felét egy nagy serpenyőben fölolvasztjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a vajon, közepes lángon 8-10 perc alatt megfonnyasztjuk. Ha friss zöldséget használunk, a répát kis (borsónyi) kockákra vágjuk, és a borsóval meg a kukoricával együtt 5 perc után a hagymához adjuk.
3. A húst hozzáadjuk, és kevergetve addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. (Ha fagyasztott zöldséget használunk, azt most tegyük bele.) Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a levest és a Worcester-szószt ráöntjük. Lefedjük, kis lángon 10 percig pároljuk. Ha időközben a leve teljesen elfőne, egy kevés levessel vagy vízzel pótoljuk.
4. A krumplit egy tálban, a maradék vajjal összetörjük, ha kell, enyhén megsózzuk, esetleg enyhén megborsozzuk.
5. A hagymás húst egyenletesen egy tűzálló tálba halmozzuk, majd a vajas krumplipürét elsimítjuk rajta. A tetejét egy villával megcifrázzuk, majd előmelegített sütőben, a felső rácsra téve, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 25-30 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje szépen megpirul.

Megjegyzés
– A Shepherd’s Pie Angliában bárány- vagy birkahúsból, míg Amerikában marhahúsból készül.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag: 650 kcal • fehérje: 43,0 gramm • zsír: 25,7 gramm • szénhidrát: 60,3 gramm • rost: 8,5 gramm • koleszterin: 131 milligramm