Shepherd’s Pie (Cottage pie) – Pásztor pite vagy Pásztor tál

Shepherd’s Pie (pásztor pite vagy pásztor tál)
Shepherd’s Pie (pásztor pite vagy pásztor tál)
Hozzávalók:
1 közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg sárgarépa, 3 evőkanál sütéshez való olívaolaj, 75 dkg darált marha-, bárány- vagy birkahús, 1 púpozott kiskanál só, frissen őrölt fekete bors, 1 púpozott evőkanál sűrített paradicsom, 2 evőkanál
Worcester-szósz, 1-1 kiskanálnyi morzsolt szárított kakukkfű és rozmaring, 1 dl vörösbor
a krumplis réteghez:
1,2 kg burgonya (tisztítva kb. 95 dkg), só, 10 dkg vaj, 1 dl tej, őrölt fekete bors 10 dkg reszelt sajt
a tetejére:
reszelt parmezán sajt

1. A burgonyát megtisztítjuk, negyedekbe vagy cikkekbe vágjuk, és enyhén sózott vízben puhára főzzük, ez nagyjából 20 perc, majd leszűrjük.
2. Amíg a krumpli puhul, a zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát és a fokhagymát finomra, a répát 1 centis kockákra vágjuk. Az olívaolajat serpenyőben kissé megforrósítjuk, a hagymát rászórjuk, 3-4 percig fonnyasztjuk. A fokhagymával és a répával további 4-5 percig pirítjuk, azután a darált húst is hozzáadjuk. Utóbbit 5-6 perc alatt kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk, a sűrített paradicsommal és a Worcesterrel ízesítjük, a zöldfűszereket belemorzsoljuk. A borral ízesítjük, 2 deci vízzel,- még jobb ha húslevessel -, fölöntjük, a borsót fagyosan hozzáadjuk, lefedjük, 15-20 percig kis lángon pároljuk.
3. A krumplit egy tálban, a vajjal és a tejjel simára összetörjük (ehhez előtte át is passzírozhatjuk), megsózzuk, enyhén megborsozzuk, végül belekeverjük a sajtot is.
4. A húsos keveréket egyenletesen tűzálló tálba halmozzuk, majd a vajas, sajtos krumplipürét elsimítjuk rajta. A tetejét egy villával megcifrázzuk, majd előmelegített sütőben, a felső rácsra téve, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180-190 °C) 20-25 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje szépen megpirul.

Megjegyzés
– A Shepherd’s Pie Angliában bárány- vagy birkahúsból, míg Amerikában marhahúsból készül, ez utóbbit Cottage pienek nevezik.

5 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag: 793 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.