Mogyorófán füstölt csirkecomb, tárkonyos ananásszal, mogyorós kenyérrel, fűszeres joghurttal – készítette Varga Zoltán és Dunszt Zsolt

Mogyorófán füstölt csirkecomb, tárkonyos ananásszal, mogyorós kenyérrel, fűszeres joghurttal
Hozzávalók:
4 csirkecomb, tengeri só, kb. 3 evőkanál mogyoróolaj (lehet szója-, kukorica- vagy szőlőmagolaj is)
a fűszeres joghurthoz:
3 dl natúr török joghurt (a többi fajtából kétszerennyi kell), 2 kiskanál extra szűz olívaolaj, 1 kisebb piros csilipaprika, só
a tárkonyos ananászhoz:
1 üveg készen kapható tárkonyos ananászcsatni (ennek híján egy kisebb ananász, 1:3 befőzőcukor, 1 ágacska friss tárkony)
a tálaláshoz:
4 vékony szelet házilag sütött mogyorós kenyér (lehet készen kapható szeletelt fekete formakenyér is), 15-20 dkg zöldsaláta vegyesen (borsmustár, galambbegy- és jégsaláta stb), olívaolaj, citromlé

1. A combokat a forgónál kettécsapjuk. Bőrüket több helyen bevágjuk. 8 %-os sóoldatot készítünk, azaz
1 liter langyos vizet 8 deka tengeri sóval addig keverünk, míg a só föloldódik benne. A húsokat belerakjuk, 2 órán át ebben pácoljuk. Ezután tiszta vízbe rakjuk 1 órára.
2. Mind az alsó, mind a felsőcombokat leszárogatjuk, olajjal lekenjük, és grillrácsra rakjuk. Mogyorófa füstjén, közepesen erős tűz fölött nagyjából 1 órán át lefödeve sütjük-füstöltjük. Közben többször megforgatjuk, olajjal kenegetjük.
3. A török joghurtot az olívaolajjal és a nagyon apróra vágott csilipaprikával összekeverjük, enyhén megsózzuk. Ha nem sikerült kemény török joghurtot szereznünk, a többi fajtát egy tiszta konyharuhával bélelt szűrőbe öntjük, és hűtőszekrénybe tesszük, hogy lecsöpöghessen. Nem ritka, hogy súlyának a fele kicsepeg! A tárkonyos ananászt legegyszerűbb készen megvenni, de ha ez nem sikerülne, készítsük a következőképp: az ananász bóbitáját és héját levágjuk, húsát mitán kitorzsáztuk, földaraboljuk, egy lábasba daráljuk. Harmadannyi cukrot, mint az ananász súlya beleszórunk, és kevergetve főzzük a cukor dobozán található utasítás szerint, általában 5 percig. A tárkony leveleit a szárról leszedegetjük, apróra vágjuk, az ananászlekvárba keverjük, hűlni hagyjuk. A zöldsalátát megtisztítjuk, a nagyobb jégsaláta leveleket falatnyi darabokra tépkedjük.
4. Amikor a csirke kész, a mogyorós kenyeret kissé megpirítjuk, hogy éppen csak ropogós legyen. Minden tányérra egy evőkanálnyi fűszeres joghurtot halmozunk, a pirított kenyérszeleteket rátesszük. Erre újra 1 evőkanálnyi joghurt kelrül, amire ráültetjük a sült combokat. A tárkonyos ananásszal körbelocsoljuk, a tányér szabadon maradt részére pedig zöldsalátát halmozunk, amit egy kevés olajjal és citromlével meglocsolunk.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + érlelés
Egy adag: 423 kcal