Barna sörben pácolt grillezett fűszeres tarja rozmaringos kuszkusszal töltött grillezett gombával, szójás retekcsírával – készítette a Fulton kalóztanya csapata, Belme Zsolt és Ambró Zoltán

Barna sörben pácolt grillezett fűszeres tarja rozmaringos kuszkusszal töltött grillezett gombával, szójás retekcsírával  -  készítette a Fulton kalóztanya csapata, Belme Zsolt és Ambró Zoltán
Hozzávalók:
60 dkg kicsontozott sertéstarja, só, őrölt fekete bors, 1 vöröshagyma, 1 üveg zamatos barna sör, kb. 2 evőkanál olaj (lehet olíva is)
a körethez:
10 dkg kuszkusz, néhány rozmaringlevél, 1 mokkáskanál só, 8 közepes fej csiperkegomba, só, őrölt fekete bors, 2 evőkanál olaj (lehet olíva is), 4 evőkanál friss retekcsíra, 4 evőkanál nem túl sós sötét szójaszósz, 1 kiskanál porcukor

1. A tarját 4 szeletre vágjuk, kissé kiverjük, inas részeit, széleit bevágjuk, nehogy a pecsenye sütés közben összeugorjon. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, és félkarikákra vágott vöröshagymával egy tálba rétegezzük. A barna sört ráöntjük, a hússzeleteket kissé megemeljük, hogy a sör közéjük is befolyhasson. Letakartjuk, és hűtőszekrényben érleljük 1-2 órán, még jobb, ha egész éjjelen át.
2. Egy kisebb lábasba 1 deci vizet öntünk, és grillrácsra vagy grillapra, izzó parázs fölé tesszük. Ha forr, beleszórjuk a kuszkuszt, a rozmaringgal fűszerezzük, megsózzuk. 1-2 percig főzzük, a tűzről lehúzzuk, lefödve 10 percig duzzadni hagyjuk. A gombafejeket enyhén megsózzuk, megborsozzuk.
3. Az érlelt tarjaszeleteket lecsöpögtetjük, majd gyöngén izzó faszénparázs fölött grillrácson vagy grillapon lassan, oldalanként kb. 7 perc alatt megsütjük. Közben olajjal folyamatosan kenegetjük.
Mielőtt elkészülne, mellérakjuk a gombafejeket is, és mindkét oldalukon megsütjük. Egy kis lábast is tűzre teszünk, a retekcsírát beleszórjuk, a szójaszósszal és a porcukorral ízesítjük, és éppen csak 2-3 percig pároljuk, míg a lefe elfő.
4. Tálaláskor minden tányérra egy sült tarját teszünk. A forró kuszkuszt a sült gombafejekbe töltve rakjuk mellé, és ráhalmozzuk a szójás retekcsírát is.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra + érlelés
Egy adag (körettel): 690 kcal • fehérje: 32,4 gramm • zsír: 47,4 gramm • szénhidrát: 32,6 gramm • rost: 2,2 gramm • koleszterin: 102 milligramm
Nehézségi foka: ●●●○○○