Hozzávalók
a tésztához:
20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 20 dkg kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 28 dkg finomliszt, 1 csapott evőkanál keserű kakaópor, fél kiskanál őrölt fahéj, 1 csomag sütőpor, 1,75 dl zamatos vörösbor, 10 dkg étcsokoládé
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a mázhoz:
6-6 dkg ét- és tejcsokoládé, 0,5 dl főzőtejszín
1. A puha (szobahőmérsékletű) vajat (margarint) a kétféle cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. A lisztet a kakaóval, a fahéjjal és a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk a borral együtt. Az étcsokoládét apróra vágjuk vagy reszeljük, szintén a tésztába keverjük, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
2. A masszát egy kikent kuglóf formába töljük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 1 óra 5 percig, tűpróbáig sütjük. Hűlni hagyjuk.
3. A mázhoz a kétféle csokoládét vízgőzre állítva fölolvasztjuk, a tejszínt hozzákeverjük, majd amikor kissé kihűlt, a kuglófra kenjük vagy locsoljuk. Megvárjuk amíg megdermed rajta, végül forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
Jó tanács:
.A tésztát borba áztatott mazsolával is gazdagíthatjuk.
10 szelet
Elkészítési idő. 1 óra 50 perc
Egy szelet: 484 kcal