Túróval bélelt (töltött) zsemleHozzávalók:
50 dkg tehéntúró, félmaréknyi mazsola, 6 szikkadt (1 napos) zsemle, 6 dl tej, 6 evőkanál kristálycukor, 6 csomag (6 evőkanál) vaníliás cukor, 2 tojás, 1 citrom héja, 1-2 evőkanál tejföl
a tepsi kikenéséhez:
3 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tálaláshoz:
3 dl tejföl, porcukor

1. A túrót szitán átpasszírozzuk. A mazsolát ha kell, langyos vízbe vagy tejbe, esetleg rumba áztatjuk. A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kivájjuk. A tejet a fele cukorral és a fele vaníliás cukorral addig melegítjük, amíg a kétféle cukor fölolvad benne. A kivájt zsemléket a néhány pillanatra a még meleg tejbe mártjuk, “megfürdetük”, majd vastagon kivajazott tepsibe sorakoztatjuk. Fontos! – ha a tej túl forró, a zsemle szétmálik benne, ezért inkább hagyjuk egy kicsit hűlni a tejet. Ugyancsak szétesik a zsemle, ha sokáig áztatjuk, tehát az a cél, hogy a tej mindenütt átjárja, de ne puhuljon túl. A zsemletetőket is megáztatjuk, félrerakjuk.
2. A zsemlék kikapart belsejét néhány pillanatra a maradék tejbe áztatjuk, majd ha felpuhult, a túróhoz adjuk. Figyeljünk arra, hogy attól függően, hogy mennyi tej maradt, elképzelhető, hogy ezt az áztatott zsemlét egy kicsit ki kell nyomkodni, nehogy ellágyítsa a tölteléket. A lecsöpögtetett mazsolát rászórjuk, a maradék cukorral és vaníliás cukorral édesítjük, a tojásokkal összekeverjük. A jól megmosott citrom héját hozzáreszeljük, 1-2 kanálnyi tejföllel lágyítjuk.
3. Ezt a tölteléket a zsemlék üregébe halmozzuk, a tetejüket ráillesztjük. Előmelegített, jó forró sütőben (kb. 2000 ºC, légkeveréses sütőben, illetve alsó-felső sütéssel 190 ºC), fóliával letakarva 10 percig, majd anélkül még 15 percig sütjük.
4. Melegen, porcukorral meghintve, tejföllel meglocsolva tálaljuk.

6 darab
Elkészítési idő: 35 perc
Egy darab (tejföllel, porcukor nélkül): 677 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.